9 táplálkozási mítosz áttörve

2
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

reggeli

Az internet használatának terjedésével az egészséggel kapcsolatos információk bőségesen állnak már rendelkezésre, azonban néhány táplálkozási mítosz még mindig kering az interneten, amit az emberek kulturálisan elfogadott igazságnak tartanak.

Néhány ilyen mítosz veszélyes is lehet az egészségre. Ez a cikk néhány leggyakoribb és legelhibázottabb táplálkozási “tényt” tekint át.

1. A tojás rossz a szívnek és az általános egészségi állapotnak

A tojás az elmúlt években nagyon rossz publicitást kapott főleg a koleszterin mítosz miatt. De néhány legutóbbi vizsgálat leleplezte ezt a mítoszt. Egy, a British Medical Journal-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a magasabb tojásfogyasztás (legfeljebb egy tojás naponta) nem jár megnövekedett koszorúér-betegség vagy sztrók kockázattal. A tény az, hogy a tojás valójában emeli a “jó” koleszterin szintet (az úgynevezett magas sűrűségű lipoprotein koleszterint), amely azon dolgozik, hogy eltávolítsa a “rossz” koleszterint a szervezetből.

A tojás egészségügyi előnyei a következők:

  • 6 gramm magas minőségű fehérje (teljes aminosav profillal).
  • Magas lutein és a zeaxantin tartalom, amely antioxidánsok a retinában és a szemben segítenek megelőzni az olyan szembetegségeket, mint a makula degeneráció és a szürkehályog.
  • A kolin jó forrása: a B-vitamin család tagja.
  • Az egyike a kevés természetes D-vitamint tartalmazó ételeinknek.
  • Ként tartalmaz – nélkülözhetetlen az egészséges haj és a körmök számára.* A legfontosabb az, hogy az ember bio tojást fogyasszon.

2. Minden telített zsír rossz

Ez egy olyan mítosz, ami megalapozatlan állításokból eredt évtizedekkel ezelőttről. Az igazság? Egyáltalán nem találtak jelentős bizonyítékot arra, hogy a telített zsír fokozott mértékű koronária-betegséget okozna- egy olyan meta-analízis által, amely 347.747 alanyt vizsgált meg.

Amint azt már korábban említettük, a tojássárgája, kókuszolaj, és avokádóban lévő telített zsírok emelik a jó koleszterin szintjét és csökkentik a rossz koleszterin szintjét.

A telített zsírok a sejtmembránok és a különböző hormonok, hormon-szerű anyagok építőkövei, valamint hordozóként szolgálnak a zsírban oldódó vitaminok: A, D, E, és K vitaminok szállítására, valamint szükségesek a karotin A vitaminná való átalakításához.

A telített zsírok jó forrásai a diófélék, magvak, kókuszolaj, bio olajok, tojás, avokádó, legelő állatok húsa.

3. A reggeli a nap legfontosabb étkezése

Van új bizonyíték arra, hogy az időszakos böjt néhány igen nagy egészségügyi előnnyel jár. A reggeli kihagyásával, vagy azzal, hogy kb 11:00-ig nem reggelizünk, hosszabb szünetet adunk a testünknek a pihenésre, nem evésre, méregtelenítésre. Erről a módszerről kimutatták, hogy hatékonyabb mint a zsírégetéshez használt kalóriamegvonás.

A böjtölésről azt is kimutatták, hogy növeli a humán növekedési hormon szekrécióját akár 1200 százalékkal a nők és 2000 százalékkal férfiak esetében.

Egyéb előnyei is vannak, mint pl: gyulladáscsökkentés, inzulinrezisztencia csökkentése, vérnyomás javítása és zsírmentes testtömeg növelése. Az időszakaszos böjtölés javítja az agyműködést is, a BDNF szintjének növelésével. A BDNF egy olyan fehérje, amely megvédi a sejteket az agyi elváltozásoktól mint az Alzheimer- és Parkinson-kór.

4. 3 nagy étkezés helyett 6 kisebb

A 6 kis étkezés mögötti logika az lenne, hogy 6 kisebb adagot könnyebb megemésztenünk és egyben stabilizáljuk vele a vércukorszintet is, azonban ez az állítás még nem bizonyított. Tény, hogy több tanulmány bizonyítja, hogy nincs különbség metabolizmusban és zsírégetésben a 6 és 3 étkezéssel élők között.

Tudjuk, hogy őseink nem lakomáztak állandóan, és nem mehettek a sarki közértbe a hét minden napján. Őseink nagyobb valószínűséggel böjtöltek bizonyos időszakok alatt és aztán nagyokat ettek.

Továbbá, ha nem eszünk egy ideig, elindítunk egy autofágia nevű jelenséget, amely kitisztítja a sejtjeinket a méreganyagoktól.

5. Az Omega-6 zsírok magokból sajtolva és a növényi olajok jók a szervezetednek

Az omega-6 zsírok fogyasztása elengedhetetlen egészségünkhöz, a fő kérdés azonban abban rejlik, hogy a legtöbb ember túl sok omega-6 zsírsavat fogyaszt, amely nagy része feldolgozott vetőmagokból és növényi olajokból áll.

Az emberek omega-6 és omega-3 zsírsavfogyasztásuknak 1: 1 arányban kellene lennie. A legtöbb nyugati társadalom mintegy 20-50-szer több omega-6 zsírsavat fogyaszt, mint omega-3-at, amely problémákat okozhat.

Egy tanulmány kimutatta, hogy túl sok omega-6 zsír fogyasztása a feldolgozott olajokkal a koszorúér-betegség egyik vezető faktora.

Ügyelj arra, hogy omega-3 zsírsavakat is fogyassz, mint a len / chia mag, tőkehalmáj olaj és csökkentsd a bevitt feldolgozott omega-6 zsírok mennyiségét.

6. A mesterséges édesítőszerek használata elősegíti a súlyvesztést

Egy közel 80000 nőt bevonó tanulmány 1986-ból bebizonyította, hogy a mesterséges édesítőszereket használó nők idővel többet híztak, kezdeti súlyuktól függetlenül.

Egy nemrégiben készült tanulmány hasonló eredményre jutott: “számos nagy prospektív vizsgálat bizonyított pozitív korrelációt a mesterséges édesítőszerek használata és a súlygyarapodás között. Amikor a testtömeg-index (BMI), nem, és etnikai hovatartozás alapján összeválogatták az embereket, a diétás ill. mesterségesen édesített italokat fogyasztóknál következetesen magasabb volt a testtömeg indexük, függően az italfogyasztás dózisától… ”

Egy másik, a PLoS One folyóiratban megjelent tanulmányban a krónikus, egész életen át tartó aszpartám expozíciót vércukorszint növekedésével, térbeli tanulási nehézségekkel és memóriaromlással kötik össze egerek esetében.

7. Az alacsony zsírtartalmú ételek segítik a fogyást

Általában az élelmiszergyártók annak érdekében, hogy kompenzálják az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek ízvesztését, rendszerint cukrot (kukorica szirupot), vagy mesterséges édesítőszereket adnak az ételhez. Ezentúl nincs is miről beszélnünk. Mint már említettük, a mesterséges édesítőszerek csendes gyilkosok.

8. A szénhidrátok és a gabona nyújtják a legmagasabb kalóriaforrást

Míg a mainstream média azt mondja ki, hogy a kalóriák fő forrása összetett szénhidrát (50-60%) legyen, sok táplálkozási szakértő cáfolja ezt a kijelentést. A szénhidrátok különösen a teljes kiőrlésű kenyerek, gabonafélék és tésztafélék megemelik a vér inzulin és leptin szintjét, amely számos krónikus betegség vezető kialakító tényezője.

9. A szója egészséges

A nyugati világ legtöbb szójaterméke genetikailag módosított. A GMO ételek pedig gyomorgyulladást, rákot és más elváltozásokat okoznak nemcsak az emberben, hanem minden élőlényben.

A szójababszemek tartalmaznak tápanyagokat, de a tápanyagok mellett vannak bennük fitátok is, olyan anyagok, amelyek gátolják a tápanyagok felszívódását a szervezetben.

A szója nagy mennyiségű biológiailag aktív vegyületeket, ú.n. izoflavonokat is tartalmaz, amelyek fitoösztrogénekként működnek … azaz, ezek olyan növényi alapú vegyületek, amelyek aktiválhatják az ösztrogén receptorokat az emberi szervezetben. Más néven, a szója hormon diszruptorként működik.

Az erjesztett szója viszont rendben van. A tempeh, natto, és a miso fermentált állapotban kevesebb fitinsavat és többi anti-tápanyagot tartalmaz, valamint hasznos baktériumokat is szolgáltat a bél számára.

Kapcsolódó cikkek:

Az aszpartám leukémiát és limfómát okoz: 22 év adatát felölelő tanulmány

Aszpartám veszély – Sürgős figyelmeztetés! Az aszpartám daganatokat és görcsrohamokat okoz

A diétás italokban lévő aszpartám nőknél korai halálozást okoz

 

Facebook Kommentek

A szerzőről

“Tudom, hogy féltek. Féltek tőlünk. Féltek a változástól. Nem ismerem a jövőt. Nem azért jöttem, hogy elmondjam, hogyan fog végződni a háború. Azért jöttem, hogy elmondjam, hogyan kezdődik. Leteszem ezt a telefont, és megmutatom az embereknek, amit eltitkoltok előlük. Megmutatom nekik milyen a világ, nélkületek. A szabályok, ellenőrzés, határok, és korlátok nélküli világot. Egy olyan világot, ahol minden lehetséges. Hogy utána hogyan folytatjuk, az csak rajtatok múlik.”

Send this to friend