A kurkuma embert és állatot megbetegítő vírusokat képes megölni

1
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

(NaturaHirek.com) A népszerű fűszernövény ígéretes eredményeket mutat pusztító vírusokkal való küzdelemben, fedezték fel a Mason kutatói nemrégiben.

A kurkumin, a kurkuma hatóanyaga, megállította a potenciálisan halálos Rift-völgyi láz vírus szaporodását fertőzött sejtekben, mondja Aarthi Narayanan professzor és kutatási asszisztens  a Mason National Center for Biodefense and Infectious Diseases
( Mason Nemzeti Biovédelmi és Fertőző Betegségek Központja) laboratóriumában lefolytatott kutatással kapcsolatban.

A szúnyogok által terjesztett Rift-völgyi láz vírus (RVF) egy hosszú ideig tartó lázat okozó vírus, amely házi állatokat, szarvasmarhát, juhot és kecskét, valamint embereket támad. A tanulmány eredményeit a Journal of Biological Chemistry tette közzé.

“Indiában felnőve a szüleim mindig adtak nekem kurkumát, bármilyen gyermekbetegségem is volt”, mondja Narayanan, aki az elmúlt 18 hónapban kizárólag a kutatáson dolgozott. “Amikor a fiam pl. torokfertőzést kap, én is kurkumát adok neki.”

Van még viszont tennivalónk, mielőtt a kurkumin alapú gyógyszerek általánossá válnak, hangsúlyozza Narayanan. Elmondása szerint azt tervezi, hogy a kurkumin 10 különböző változatát teszteljék, hogy megállapítsák melyik a legjobb. A kutatást pedig szeretné kiterjeszteni más vírusok, például a HIV virus kezelésére is.

Narayanan már régóta szeretett volna a végére járni a kurkuma vírusölő tulajdonságainak, különösen nagy tekintettel a kulcsfontosságú összetevőre, a kurkuminra.

“A kurkumin, természeténél fogva, széles spektrumú inhibitor,” mondja Narayanan. “A közzétett cikkben, azt bizonyítjuk, hogy a kurkumin megváltoztatja azt a folyamatot, ahogy a vírus manipulálja az emberi sejtet.”

Kylene Kehn-Hall, a tanulmány másik készítője, hozzáteszi: “Nagyon izgalmas ez a munka, mivel a kurkumin nem csupán sejttenyészetben gátolja az RVFV replikációt, hanem élő egerekben is.”

Narayanan és kollégái a virus-gazdaszervezet kapcsolatot tanulmányozzák. A Rift-völgyi láz és a venezuelai lovaknál előforduló agyvelőgyulladás influenza-szerű tünetekkel kezdődik.

A szervezetből általában gyulladásos választ vált ki, mert a test valahogy meg akar szabadulni a vírustól.

“Sokszor ezek az immunválaszok még azon is túlhaladnak, mint ami szükséges lenne”- mondja Narayanan és hozzáteszi: “Ez pedig azért nem jó, mert egy csomó más sejtet is befolyásol a fertőzés körül, amely sosem voltak kapcsolatban a virussal. Ez is egy módja a betegség egész testre való elterjedésének.”

A tünetek kontrollálása többet jelent, mint csupán azt, hogy a beteg jobban érzi magát. “Adnunk kell az antivírusnak időt, hogy ki tudja fejteni hatását.”

Ezt a technikát a bunyavírusok családjára alkalmazza, amelybe a Rift-völgyi láz vírus, és az olyan alphavirusok tartoznak, mint a venezuelai ló agyvelőgyulladás, valamint retrovírusok, amelyek magukban foglalják a HIV vírust is.

“Tudom, hogy a kurkumin hatásos.  Tudom, hogy működik, mert én magam is használom.” tette hozzá Narayanan.

Más Narayanannal együtt dolgozó kutatók: Charles Bailey, Ravi Das, Irene Guendel, Lindsay Hall, Fatah Kashanchi, Svetlana Senina és Rachel Van Duyne voltak.

Források:

http://www.mnn.com/food/healthy-eating/stories/the-amazing-health-benefits-of-turmeric

Facebook Kommentek

A szerzőről

Send this to friend