A kutatás eredménye egyértelmű: a házi feladat csak tönkreteszi a gyermekeket

0
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

little tired boy sitting at a desk and holding hands to head horizontal

“Nincs bizonyíték arra, hogy bármilyen mennyiségű házi feladat javítaná az elemista diákok tanulmányi teljesítményét.”

Ez az állítás a “házi feladatokkal kapcsolatos kutatások” gurujától: Harris Coopertől, a Duke University professzorától származik. Megdöbbentő hallani a kutatás eredményét. Igaz lehet-e az, hogy az elveszett játékidő, a hatalmi harcok és a könnyek mind a semmiért történnek? Hogy több millió család megy keresztül egy éjszakai szertartáson a semmiért? A házi feladat készítése már annyira bevett gyakorlat, hogy a legtöbb felnőttnek nehéz megkérdőjeleznie annak értékét.

Ha megnézzük a tényeket, itt van amit találunk: a házinak megvannak a maga előnyei, de előnyei korfüggőek

Az alsós gyermekek esetén, ahogy azt a kutatás sugallja, a házi feladatok nem vezetnek kiváló tanulási eredményekhez. Az extra iskolai munka otthon csak. . . extra munka marad. Még középiskolás korban is, a kapcsolat a házi feladat és a tanulmányi siker közt a legjobb esetben is: csupán minimális. Mire a gyerekek elérik a felsőbb évfolyamokat, a házi nyújt már valamennyi akadémiai előnyt, de azt is csak mértékkel.

“A kutatás nagyon világos,” – ért egyet Etta Kralovec, a University of Arizona oktatási professzora. “A házinak nincs semmi előnye elemi iskolai szinten.”

Mielőtt tovább mennénk, oszlassuk el azt a mítoszt, miszerint ezek a kutatási eredmények néhány rosszul felépített tanulmányon alapulnak. Tény, hogy épp az ellenkezője igaz. Cooper 120 tanulmányt állított össze 1989-ben és további 60 tanulmányt 2006-ban. Ez a több kutatáson alapuló átfogó elemzés nem talált bizonyítékot a házi feladatok tudományos hasznáról elemi szinten.

Ezzel ellentétben viszont házi feladat a gyermekek iskolával kapcsolatos attitűdjére negatív hatással van.

Ez az, ami aggasztó! A házi feladat jelentős hatással van a kicsi diákokra, akik még csak éppen hogy elkezdték az iskolát. Az iskolakezdő kisgyermekek megérdemlik az esélyt arra, hogy kialakuljon bennük a tanulás szeretete. Ehelyett a házi már fiatal korban sok gyereknél ellenérzéseket szül az iskola felé. Gondoljunk bele, hogy milyen hosszú is ez az út. A gyermek előtt 12 év házi feladatai állnak.

Aztán ott van a személyes kapcsolatokban okozott ár is. Esténként a családok szerte a világon megvívják a maguk harcait. A szülők nógatnak és veszekednek. A kifáradt gyermekek tiltakoznak és sírnak. Ahelyett, hogy egymást támogatnák a nap végén, túl sok család találja magát bezárva a “megcsináltad a házi feladatodat?” ciklusába.

Ha a házi idő előtt jön, a gyermekeknek önállóan nehéz megbirkózniuk a feladatokkal, szükségük van a felnőtt segítségére, hogy tudják mit csináljanak, emlékezzenek a feladatokra, és hogy egyáltalán megértsék azokat. A gyerekek aztán belecsúsznak abba, hogy szokásukká váljon a felnőttekre való támaszkodás a házi megcsinálásában. A szülők gyakran az otthoni rendőr szerepét töltik be. Ez a szerep pedig gyakran a középiskolás évekig is eltart. Emellett az állandó konfliktushelyzet mellett a “házi feladat rendőrség” épp azt a nagyon fontos célt nem éri el amiért a házit adják: a gyermek felelősségtudatának kialakítását.

Források:

http://www.salon.com/2016/03/05/homework_is_wrecking_our_kids_the_research_is_clear_lets_ban_elementary_homework/

Facebook Kommentek

A szerzőről

Lehet, hogy egyáltalán nem értek egyet azzal amit mondasz, de holtomig védelmezni fogom ahhoz való jogodat, hogy kimondhasd!

Legyél Te is kontribútor!

Comments are closed.

Send this to friend