A pisztácia pozitívan hat a szívre, a szemek egészségére és nagyszerű rák megelőzésre is

3
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

(NaturaHirek.com) Bár Nyugat-Ázsiából ered, az egész Földközi-tenger térségében már több ezer éve fogyasztják. Nagyszerű fehérjeforrás és egészséges zsírok tárháza, de ezen kivül a pisztácia számos további előnyöket is rejt magában. A tudósok azt találták, hogy a pisztácia megakadályozza a rák kialakulását, megelőzi a szívbetegségek és cukorbetegség kialakulását, miközben fantasztikus antioxidáns forrás is egyben. És ez még nem minden.

A pisztácia további előnyei

Az American Association for Cancer Research rákkutató központ által elvégzett tranulmányban bemutatják, hogy azoknak az embereknek a vérében megemelkedett gamma-tokoferol koncentráció volt mérhető, akik egy marék pisztáciát ettek naponta négy héten keresztül. A gamma-tokoferol egyfajta E- vitaminként ismert és a különféle rákok, többek között a tüdőrák kialakulását gátolja. Ez az erőteljesen zsírban oldódó antioxidáns elengedhetetlen a szép bőrhöz, az UV sugárzás elleni védelemben, és a sejtmembránok megerősítésében.

Egy másik tanulmány azt találta, hogy pisztáciát evőknél a vér lipidek és lipoproteinek mennyisége  csökken, ami csökkenti a szívbetegségek kockázati tényezőjét. A kutatók szerint a pisztácia felvétele az egészséges étrendbe kedvezően befolyásolja a szív-érrendszeri betegségek kockázati tényezőit.

A “Journal of Nutrition”-ban megjelent tanulmány szerint a pisztáciában gazdag étrend (egy marék naponta) a vérben fokozott béta-karotin és gamma-tokoferol szinthez vezetett.

Bizonyíték van arra is, hogy a foszforban gazdag pisztácia kedvező hatást gyakorol a 2-es típusú cukorbetegségre és elősegíti a glükóz toleranciát. A B6-vitamin a pisztáciában javítja a vérképet, növeli a szállított oxigén mennyiségét a vérben, erősíti az immunrendszert és támogatja az egészséges idegrendszert.

Más kutatások azt mutatják, hogy egy pisztáciában gazdag étrend emelkedett szintű béta-karotin, alfa-karotin, lutein és gamma-tokoferolt eredményez a vérben. A pisztáciában fellelhető karotinoidok teljes védelmet nyújtanak a szabad gyökök ellen, valamint csökkentik az időskori makuladegeneráció kialakulását – ami az elsődleges oka a látási problémáknak és a kialakult vakságnak. Az Alpha karotinban gazdag ételekről azt is kimutatták, hogy megakadályozzák a rák és a szívbetegségek kialakulását.

Hogyan növelheti pisztácia fogyasztását

Szóval, hogyan lehet növelni pisztácia fogyasztásunkat és teljes mértékben kihasználni annak egészségügyi előnyeit? Nem is olyan nehéz.  Íme néhány ötlet:

 • Dobjon pisztáciát salátáira
 • Tálaljuk őket gyümölccsel
 • Vigyünk belőlük a moziba
 • Főzzük őket együtt barna rizzsel és gyógynövényekkel
 • Törjük össze és keverjük őket el fokhagymás olívaolajjal- és kenjük meg vele a sült hal tetejét

Az előnyök összegzése:

 • Szív-egészségügyi problémák
 • A szemek egészsége
 • A bőr egészsége
 • Cukorbetegség enyhítése
 • Rák megelőzés
 • Immunrendszer erősítés
 • Öregedési folyamat lassítása

Források:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3446430

http://live.psu.edu/story/34873

http://health.usnews.com/health-news/family-health/cancer/articles/2009/12/09/want-to-cut-cancer-risk-try-munching-pistachios

Facebook Kommentek

A szerzőről

Send this to friend