Aphrodité gyümölcse: az antioxidáns gránátalma

0
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

pomogranate treeSokunk kertjét díszíti egy-egy gránátalma bokor, melynek ágain pompás piros virágok és gyümölcsök mosolyognak ránk hívogatóan. A gránátalmát már az ókorban is nagy tisztelet övezte, nem véletlenül.

A gránátalma szó eredete a latin granum ’mag’, illetve granatus ’magvas’ szóra vezethető vissza, amin nem is kell csodálkozni, hiszen aki látott már gránátalmát, az tudja, hogy rengeteg apró magocska található az alma alakú gyümölcsben. A gránátalma őshazája a Kaukázus környéke, Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia (Azerbajdzsán, Örményország, Tádzsikisztán, Üzbegisztán, Türkmenisztán, Grúzia, Irán), de hazánkban is jól érzi magát. A gránátalma tavasszal, nyáron virágzik, a gyümölcs pedig ősszel érik be, és sokféle színű lehet, a legelterjedtebb a sötétpiros és a sárgászöld.  A gránátalma nagyon gazdag flavonoidokban, káliumban, kalciumban és C-vitaminban. Az eddig ismert erős antioxidánsok (azaz a szervezetet öregítő, károsító szabad gyököket hatástalanító) közé soroljuk többek között a zöld teát, a vörösbort, az áfonya- és a narancslevet. Ezekhez képest a gránátalma háromszor erősebb antioxidáns hatással bír, ami valóban nagyszerű! Ráadásul a benne található antioxidáns hatóanyagok rendkívül könnyen felszívódnak a szervezetben.

A gránátalma mint az egészség forrása

A perzsa eredetű gyümölcs kedvező hatásai között említhetjük, hogy csökkenti az LDL (káros koleszterin) szintjét, egyúttal emeli a jótékony koleszterin, a HDL szintjét a vérben.

A szív- és érrendszeri problémákkal küzdők is megoldást láthatnak a gránátalmában. Csökkenti a vérnyomást, csökkenti az érfalakra lerakódott plakkok méretét, mennyiségét, ezáltal csökken az embólia és a szívinfarktus veszélyének kockázata.

Az elmúlt néhány év kutatási eredményei arra is utalnak, hogy a gránátalma segíthet többféle rákbetegség (bőrrák, emlőrák, prosztatarák) megelőzésében és kezelésében. Ezt a hatását a benne található ellagénsavnak köszönheti, mely képes megállítani a rákos sejtek osztódását, elpusztítja a rákos sejteket, illetve gátolja a kialakulásukat.

Mindezeken túl a gránátalma baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatását is igazolták a kutatások. A gyümölcsök közül ez az egyetlen, amely képes szembeszállni a bélrendszeri candida gombásodással, mivel gátolja a szervezet számára káros gombák és az élesztőgomba szaporodását.

A kerekded gyümölcsben ösztrogénhez hasonló anyag található, emiatt klimaxos panaszok, csontritkulás esetén is ajánlható a fogyasztása.

A gránátalma a különböző népek hitvilágában

A gránátalmát sokan a termékenység, a szerelem, a bőség szimbólumaként ismerik, a benne található rengeteg apró magocska és piros színe miatt. Aphrodité gyümölcse még a mai görögök szemében is a bőség, a termékenység, a lét, illetve a megsemmisülés jelképe.

Az ókori Perzsiában a legyőzhetetlenség szimbólumaként tekintettek a gránátalmára, ám a babiloni harcosok is hasonló tulajdonsággal ruházták fel. Ők a csatába indulás előtt gránátalma magokat rágcsáltak abban a hitben, hogy az verhetetlenné teszi őket.

Az ókori Egyiptomban ünnepi füzéreket fontak a gránátalma virágaiból, illetve magát a gyümölcsöt az elhunyt mellé helyezték az élet folytonosságának biztosítása végett.

A buddhizmusban a Buddha-keze nevű citrusféle és az őszibarack mellett az egyik szent gyümölcs. A gránátalmára Kínában is a bőség, a gazdag gyermekáldás szimbólumaként tekintenek, míg Koreában az istenek eledele, áldozati gyümölcs a szertartások során.

Számtalan gyümölcs közül válogathatunk; van, ami idővel feledésbe merül, és van, ami örökre belopja magát az emberek szívébe. Ilyen a gránátalma is, melynek híre, szépsége mit sem fakult az évszázadok alatt.

Facebook Kommentek

A szerzőről

Kelemen Lívia fitoterapeuta, magyar szakos bölcsész és tanár

Már tizenéves koromban észrevettem, hogy különös szeretettel, érdeklődéssel fordulok a természetes gyógymódok, főleg a gyógynövények felé. A lelkesedés és az elhivatottság érzése az évek múlásával egyre inkább erősödött, így a magyar szakos egyetemi éveim alatt megszereztem a fitoterapeuta (gyógynövényszakértő) természetgyógyász szakvégzettséget. Roppant szerencsés embernek mondhatom magam, mert diplomamunkámban ötvözhettem a két szenvedélyemet, a nyelvészetet és a gyógynövényeket, hiszen egy 1710-es években íródott herbárium gyógynövényneveit vizsgáltam.  Eddigi életem során megadatott a lehetőség és szerezhettem tapasztalatot mind az oktatás, mind a fitoterápia területén. Lenyűgöz a gyógynövények egyedisége, szépsége, és észrevettem, hogy minden egyes növény saját rezgéssel, energiával rendelkezik, amivel természetesen a terápia kiegészül.  Fitoterapeutaként azt vallom, hogy az emberre test-lélek-szellem egységeként, azaz holisztikusan kell tekinteni. Fontosnak tartom a lelket, a másikra való odafigyelést, illetve hogy az emberek egyre tudatosabban legyenek jelen saját életükben. Ennek szellemében igyekszem segíteni azoknak, akik hozzám fordulnak tanácsért. Megtalálható vagyok Balatonfüreden, a Biotitok Gyógytéka nevű üzletemben.

Send this to friend