Az antibiotikumok szükségtelensége

0
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

antibiotics

Talán 15 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a házi-gyermekorvosunkat elkezdtem meggyőzni arról, nem feltétlenül kellene minden kezdődő náthát, „influenzát” antibiotikummal kezelni, amikor a gyerek lázas.

Már magam sem emlékszem rá, hogyan alakult ki ellenszenvem a gyógyszeripar iránt. Talán három gyermekünk, (2 kislányunk és egy kisfiúnk) gyanúsan sokat betegeskedett és a felírt gyógyszerek nem nyújtottak tartós gyógyulást. Állandóan visszaestek.

Szerencsére a doktornő nem zárkózott el az alternatív kezelés támogatásától, ezért minden esetben kikérte a véleményemet is, hogy alkalmazzunk-e antibiotikumot, vagy inkább bízzuk rá a gyógyulást a gyermekek saját immunrendszerére. Gondolom, ez a felelősség áthárítása is volt egyben, de ezt kicsit sem bántam és minden esetben vállaltam. Valamiért ösztönösen éreztem, hogy mikor szükségtelen a drasztikus „gyógymód” alkalmazása.

Az antibiotikum, ahogyan az a nevében is foglaltatik: életellenes szer, gyakorlatilag méreg. Nem csak a kórokozókat pusztítja el (újabban már kórspecifikusan), hanem válogatás nélkül valamennyi hasznos baktériumot is, amelyek pl. a gyomorban és a belekben az emésztést segítik elő.

Minden antibiotikus kezelést követően költséges bélflóra-helyreállítást kell alkalmazni (Normaflor vagy más, hasonló bioflóra bevitelével.) Ez engem már akkor is gondolkodóba ejtett.

Nem voltam hajlandó elfogadni, hogy valóban szükség lehet a bennünk élő természet pusztítására, ráadásul légzőszervi fertőzés esetén is a beleinket támadva. Arra is gondoltam, hogy ez a támadás egyéb, és tartós hiányt, károsodást okozhat a gyermekek immunrendszerében. A magam részéről mindig szívesebben alkalmaztam a mézet, mentát vagy más gyógynövényeket. Különösen tudom ajánlani a Maria Treben-féle gyógynövény-komplexeket, bár ez inkább felnőttek számára javallott, magas alkoholtartalma miatt.

Mai ismereteim szerint az immunrendszer erősítésére a C vitamint tartom elsődlegesen alkalmasnak. De nem csak fertőzések, hanem a rákos daganatok kialakulásának megelőzésére is ez az egyik legfontosabb tényező. Az egyetlen probléma még mindig a javallott mennyiséggel van. Talán nem is véletlenül, alacsonyan van megállapítva a napi bevitel mennyisége, ami 2-500 mg között még nem elég hatékony! (A WHO 50mg, de az Európai Egészségügyi Bizottság is 100 mg alatt állapította meg a napi beviteli mennyiséget! wikipédia)

A megelőzésre alkalmas C-vitamin mennyiség ugyanis 1000-1500 mg naponta, betegség esetén pedig ettől jóval magasabb. A Béres-csepp éppen annak köszönhette hatékonyságát, hogy magasra emelt C-vitamin bevitelt írt elő a szer mellé.

A C-vitamin természetes formában csak a kakadu-szilvában (honos Ausztráliában), a kamu-kamuban (honos Dél-Amerikában) a csipkebogyóban (honos Európában és Ázsiában) és az acerolában (indián cseresznye vagy egzotikus meggy, honos Amerikában és Indiában) áll rendelkezésre elegendő mennyiségben. Sem a citrom, sem a grapefruit, a paprika, vagy a savanyúkáposzta nem tartalmaz a napi bevitelnek megfelelő mennyiségű C-vitamint. Ezt jó tudni egészséges étkezésünk tervezésekor. Bár azt sem árt megjegyezni, hogy gyakorlatilag semmi különbség a természetes és a mesterséges C-vitamin, vagyis az aszkorbinsav között. http://cvitamin1000.hu/termeszetes-c-vitamin.html

Mégis jó tudni, hogy melyek azok a növényi források, amelyek fogyasztása mellett nyugodtan csökkenthetjük a mesterséges vitaminbevitelt. (Elnézést, de nem találtam megfelelő magyar változatot! Ha szükséges, elkészítem.) A táblázat adatai ellenére a csipkebogyó akár 1300-2000 mg-ot is tartalmazhat/100gramm!

anti-graph

A fenti táblázat alapján kijelenthető, hogy – mivel számos egzotikus gyümölcs nem elérhető Magyarországon, de még egész Európában sem – a csipkebogyó a legfontosabb természetes C-vitamin forrásunk.

Különösen a gyermekek számára rendkívül fontos a fogyasztása, hogy immunrendszerük jó karban legyen folyamatosan. Ebben az esetben ugyanis nem válik szükségessé a költséges és aggályos gyógyszeres kezelés, mert a betegségek elkerülnek bennünket.

A csipkebogyó hatékonyan alkalmazható rákos megbetegedések esetében is, a zöld növények fogyasztását kiegészítve. Érdekes, hogy a dohány kivételével valamennyi zöld növény – még a parlagfű is! – alkalmas a rákbetegség gyógyítására! (Az orvostudomány mai eredményei is alátámasztják a kemoterápia és a sugárkezelés eredménytelenségét !) Ezért szinte naponta kiáltanak ki valamilyen zöldséget rákellenes csodaszerként.

A D-vitamin

A D3-vitamin (kolekalciferol, vagy szénkalciferol) valójában inkább prohormon. A bőrben keletkezik UV-B sugárzás hatására, és a májban válik valódi hormonná, ez a D-hormon. Amellett, hogy fontos szerepet játszik a csontképzésben – nem elhanyagolható egyes immunbetegségek gyógyításában, mint pl. a gyulladásos bélbetegség, vagy rheumatoid arthritis. Tehát feltétlen szerepet játszik az immunitásban. ( https://hu.wikipedia.org/wiki/Kolekalciferol )

A D-vitamin természetes forrásai lehetnek egyes élelmiszerek, mint pl. a tőkehal máj, az olajos halak, tej (az EU-ban D-vitaminnal dúsítják), az egyéb tejtermékek (vaj, sajt), kisebb mértékben a tojás és az egyéb állatok mája. A D-vitamin elsődleges forrása mégis a napozás (UV-B sugárzás). Nem alkalmas a D-vitamin pótlására a döntően UV-A sugarakat tartalmazó szolárium!

Fontos szerepet játszik az emlő- és vastagbéldaganat megelőzésében. 12 orvosi szakmai társaság állásfoglalása szerint, napi szinten a korábbi 200 NE helyett 2000 nemzetközi egység bevitele javasolt!

D vitamin

Az anyatej

A gyermekek egészséges immunrendszerének kialakulásában rendkívül fontos szerepet játszik az anyatej. A csecsemő szoptatásának időszaka ezért meghatározó a gyermekek későbbi fejlődésében, fejlettségében és az életminőségben is.

Gyermekeim talán azért is lettek betegesebbek, mert sajnos elég korán elapadt édesanyjuk teje, és túlságosan korán vált szükségessé a tápszeres táplálásuk. Bár súlyban nem maradtak el jelentősen a szoptatott babákhoz képest, de az egészségük sajnos elég labilis lett.

Az anyatej, bár nem magas mennyiségben tartalmaz C-vitamint, de elengedhetetlenül fontos fehérjéket (pl. kazein), laktózt, ásványi anyagokat, nyomelemeket, egyéb vitaminokat és úgynevezett immunglobulint (speciális immunfehérjét) tartalmaz. Az immunglobulin működése hasonló lehet a fehér-vérsejtek (ún. falósejtek, valamint a bakteriofágok működéséhez).

A bakteriofág

A bakteriofágok, más néven fágok olyan szimpla-, vagy dupla-szálú RNS-ből, illetve DNS-ből álló vírusok, melyek képesek a baktériumokat, de elsősorban a kórokozókat elpusztítani azáltal, hogy ráprogramozzák azok DNS-ét a saját fág-DNS-ük, RNS-ük reprodukálására. Ezáltal a baktérium lebontja saját szerkezetét, hogy fágot építsen belőle. A fág tehát elképesztő módon képes szaporodni, miközben elpusztíttatja önmagukkal a körülötte élő fertőző kórokozókat. A fággal szemben a baktériumok semmilyen módon nem képesek védekezni.

„Bár 1915-ös felfedezésük után még sokáig (1939-ig) láthatatlanok és rejtélyesek maradtak, gyógyászati felhasználásuk ötlete már a tízes évek végétől kezdve jelen volt. Több mint 60 éven keresztül használták őket az antibiotikumokkal történő gyógyítás alternatívájaként a Szovjetunióban és Kelet-Európában.[6] A fágterápia a baktériumok multirezisztens törzseivel szemben hatásos terápiás eszköznek bizonyulhat.” ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Bakteriof%C3%A1g )

A modern gyógyászatot nagy sikerrel lehetne kombinálni ezzel a természet által nyújtott, rendkívüli adottságú élőlénnyel. Igaz, a vírusokat még élőlényként sem tartják számon, hiszen nem is képesek önálló életre. A gazdaszervezetet felhasználva tartják fenn nukleinsav struktúrájukat. Tehát már a biológia alatti szinten is találunk olyan programozott DNS-t,amelyik képes beavatkozni az élő szervezetek működésébe és szaporodásába, pontosabban annak korlátozásába.

A bakteriofágok megtalálhatóak bolygónk minden eldugott rejtekében, a tengervíztől a természetes vizekig, a talajban, növényekben, sőt az állatok nyálában és bélrendszerében is. Sajnos az ember ezzel a nagyszerű „gyógyszerrel” sem rendelkezik. Gondolhatnánk, köszönhetően talán túlzott sterilizási és tisztálkodási szokásainknak. De a természeti népek sem rendelkeznek saját fágokkal. A fejlettebb civilizációban elsősorban a háztartási fertőtlenítő szerek, másodsorban pedig éppen az antibiotikumok tartják távol tőlünk ezeket a kis mikroszkópikus doktorokat. Az emberben mindössze a vérben található meg fág-szerű immunizáló – a fehérvérsejt. Az állatok azonban a C-vitamin előállítás képessége mellett a fágok védelmével is rendelkeznek. Mi emberek tehát fokozott kockázatnak vagyunk kitéve. Már az ókorban is ismert volt, hogy a folyóvizek gyógyítóan hatnak az egyes fertőző betegségekre (pl. lepra).

Az újkorban azonban csak az 1920-as években, a francia d’Hérelle (dérel) végzett gyógyító tevékenységet a fágok segítségével. Először Párizsban, a vérhasban szenvedőket kezelte bakteriofág-tenyészetekkel, bár az angol Twort ekkor már kisérletezett himlőbaktérium-tenyészet sikeres fág-„megfertőzésével” (elpusztításával).
Éppen Twort korábbi kísérletei miatt érte egyre több támadás d’Hérelle munkásságát, aki hamarosan a Szovjetunióba, Tbiliszibe helyezte át laboratóriumát, ahol kórházat is alapított. Ez a kórház 1990-ig, a grúz polgárháború kitöréséig jelentős sikereket könyvelhetett el a fertőzéses betegek gyógyításában. Számos esetben pl. végtagamputálásra jelölt betegek gyógyultak meg a fágterápia segítségével. Grúziában a mai napig alkalmazzák ezt a gyógymódot a d’Hérelle Intézet orvosai.

Nyugaton a terápia helytelen alkalmazása, valamint az antibiotikumok előretörése (elsősorban a penicillin felfedezése) az 1940-es évekre teljesen visszaszorította ezt a rendkívüli gyógymódot. Magyarországon a 60-as évekig alkalmazták, de a gyógyszeripar üzleti agresszivitása hamarosan megpecsételte a fágterápia jövőjét. A szovjet kutatási eredmények sokáig nem voltak hozzáférhetőek angol nyelven, de a multirezisztens baktériumok megjelenése ismét a bakteriofágokra irányította a Nyugat figyelmét. 2009-től ismét hozzákezdtek a fágterápia gyakorlati alkalmazásának bevezetéséhez, elsősorban a grúz eredmények felhasználásával.

bakteriofag

Bakteriumsejthez tapadó fágok elektronmikroszkópos képe. A virusok alakja és mérete az E. coli-t fertőző T1 fággal egyező. forrás: Wikipédia.hu

 

A fágokat egyre szélesebb körben próbálják alkalmazni. Még a korábban nagy ellenkezést mutató élelmiszeripar (azon belül különösen a tejfeldolgozás) is mutat némi hajlandóságot a fágok hasznosítására. Elsősorban a sajtérlelés folyamatának természetes szabályozására alkalmazzák.

A zöldségek és gyümölcsök rothadásának megakadályozására spray formájában használatos a bakteriofágok rendkívüli képessége, amely abban mutatkozik meg, hogy szelektíven pusztítja el a kórokozókat, baktériumokat, míg a hasznos sejteket megkímélik.

Nem lehetetlen, hogy a jövőben a rák gyógyításának is egyik kulcs tényezőjévé válhatnak ezek az optikai mikroszkóp alatt sem látható, a laboratóriumi szűrőkön is áthatoló mikroorganizmusok. A bakteriofágok elsődleges lelőhelyei a természetes vizek, folyók és tengerek, sőt maga a talajvíz is! Nem kell tehát tartanunk attól, hogy kirándulások, természetben töltött kellemes órák során megbetegedhetünk, amikor belekortyolunk a folyók, patakok vizébe.

Sőt, kimondottan javallott, hogy palackjainkat megtöltve hazaszállítsuk a természetnek e kivételes ajándékát, hogy házipatikánkat gazdagítsuk. Természetesen ügyelni kell (ahogyan a vitaminok esetében is) a hőkezelés elkerülésére! A fágok fehérje-burka 42 C-fok fölött már kicsapódik, a víz elveszíti gyógyító erejét.

Az úgynevezett „városi betegségek” kialakulásában is jelentős szerepe van a természetes vizek hiányának. A „halálvize” – amely agyonvegyszerezve folyik a szánkba – okolható korunk számos betegségéért, elsősorban az immunrendszer legyengítése által! Súlyos árat kell fizetnünk a kényelemért. Aki elég bölcs és bátor, az kezdje el jobban kihasználni az udvarán található fúrott kútját és ne higyjen minden pletykának, melyet a modern orvostudomány hajlamos túllihegni a túlzott sterilizálás által!
Hallottunk mindannyian művelt kismamákról, akik a fertőtlenítés mániákus alkalmazásával tették tönkre babájuk egészségét. Ma már vannak kórházak, amelyek bakteriofág-tenyészet segítségével sterilizálják a műszereik egy részét.

350px-Virusfajtak

 

Bízok benne, hogy az antibiotikumok ismét kiszorulnak a mindennapi terápiából, s a főszerepet hamarosan átveszi a megelőzés, a gyógyításban pedig előnyben részesítjük majd a természetes, esetleg népies kezeléseket. A zöldség-gyümölcs, de még a húsipar, a szállítás és a kereskedelem is nagy előnyét élvezheti ennek a tárolási-szállítási módnak,amit a bakteriofágok nyújthatnak a hűtés kiegészítéseként. Hiszen a vegyi tartósítással szemben semmilyen kockázatot nem jelent a fogyasztóra.

Sok elrejtett tudást kell még előásnunk, de remélem, hogy a bölcsesség egyszer képes lesz felülemelkedni az anyagiasságon! A fejlett országok egészségügyi szervezetei és minisztériumai kezében van a felelősség, hogy újraszervezzék azokat a kórházi osztályokat, ahol a bakteriofág kezelések megbízható, gyors és költséghatékony gyakorlata ismét valósággá válhat.

Fedor József (Joe Fedor), Eindhoven
2014. augusztus 22.

Facebook Kommentek

A szerzőről

Send this to friend