Egy csészényi csoda: mate

0
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

mate tea

Nyomott a hangulata? Alacsony a vérnyomása? Élénkítésre vágyik? Kóstolja meg a mate teát! Amikor időnként úgy érzem, hogy az alacsony vérnyomástól fáj a fejem és egy kis erőre van szükségem, az én bevált csodaszerem a mate.

Mate, avagy a „vízből származó fű”

A mate tea a dél-amerikai magyal (mate fa) megszárított leveléből készített főzet. Az örökzöld fa leveleit klasszikusan parázs felett megszárítják, vagy ritkábban forró vízbe merítik, majd megszárítják. Ez utóbbi eljárás miatt is nevezhetik a guarani indiánok „vízből származó fű”-nek.

A mate hagyományos fogyasztása

A mate elnevezés a kecsua mati szóból származik. Az indiánok eredetileg azt a speciális tököt nevezik meg a mati szóval, amelyből fogyasztják ezt a csodanedűt, de így neveznek minden poharat, ivóalkalmatosságot is. A fából vagy tökből készült poharakat érlelni kell az első használat előtt, például úgy, hogy mate teát töltenek bele és néhány napig benne hagyják. Így a későbbiekben maradéktalanul lehet élvezni a mate ízét.

A dél-amerikaiak hagyományosan forrón, a bombilla nevű speciális fém szívószállal isszák a mate teát. A hasonló módon fogyasztott, ám hideg mate tea neve tereré.

A mate roppant népszerű a dél-amerikaiak körében, különösen Argentínában és Uruguayban becsülik nagyra. Ezekben az országokban szinte mindenki matét iszik, egyfajta közösségi élet szerveződik a „matézás” köré.

Gyógyhatásai

– élénkít, frissíti az agytevékenységet, a koncentrációt, mivel magas a koffeintartalma

– számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz – többek között C-vitamint is -, így erősíti az immunrendszert

– csökkenti a fáradtság- és éhségérzetet

– segíti az emésztést

– lassítja az öregedést

– méregtelenít

– vízhajtó hatású

– szabályozza a vércukorszintet

A mate tea elkészítése

A forró vizet hagyjuk lehűlni 70–90˚C közötti hőmérsékletre, majd öntsük le vele a mate leveleket. Néhány perc áztatás után fogyasztható is a jellegzetes ízű és illatú mate. Az igazi mate kesernyés és enyhén habos.

 

 

Facebook Kommentek

A szerzőről

Kelemen Lívia fitoterapeuta, magyar szakos bölcsész és tanár

Már tizenéves koromban észrevettem, hogy különös szeretettel, érdeklődéssel fordulok a természetes gyógymódok, főleg a gyógynövények felé. A lelkesedés és az elhivatottság érzése az évek múlásával egyre inkább erősödött, így a magyar szakos egyetemi éveim alatt megszereztem a fitoterapeuta (gyógynövényszakértő) természetgyógyász szakvégzettséget. Roppant szerencsés embernek mondhatom magam, mert diplomamunkámban ötvözhettem a két szenvedélyemet, a nyelvészetet és a gyógynövényeket, hiszen egy 1710-es években íródott herbárium gyógynövényneveit vizsgáltam.  Eddigi életem során megadatott a lehetőség és szerezhettem tapasztalatot mind az oktatás, mind a fitoterápia területén. Lenyűgöz a gyógynövények egyedisége, szépsége, és észrevettem, hogy minden egyes növény saját rezgéssel, energiával rendelkezik, amivel természetesen a terápia kiegészül.  Fitoterapeutaként azt vallom, hogy az emberre test-lélek-szellem egységeként, azaz holisztikusan kell tekinteni. Fontosnak tartom a lelket, a másikra való odafigyelést, illetve hogy az emberek egyre tudatosabban legyenek jelen saját életükben. Ennek szellemében igyekszem segíteni azoknak, akik hozzám fordulnak tanácsért. Megtalálható vagyok Balatonfüreden, a Biotitok Gyógytéka nevű üzletemben.

Send this to friend