Elon Musk: “Aggódom, hogy egy ‘Terminator’-szerű forgatókönyv fog kibontakozni a Mesterséges Intelligenciából”

3
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

lb030.24167.70.tif

Elon Musk milliárdos, feltaláló és több meghökkentő üzleti vállalkozást is sikerre vivő amerikai üzleti mágnás úgy véli, lehetséges az, hogy egy “Terminator”-szerű forgatókönyv fog megvalósulni a mesterséges intelligencia feltalálásával.

Egy interjúban a CNBC-nek elmondta, hogy befektetett egy mesterséges-intelligenciával foglalkozó “Vicarious” nevű cégnél – de nem azért, mert minden áron pénzt akar keresni. Inkább azért, mert szereti figyelemmel kísérni a különböző technológiai fejlesztéseket.

Mint például a gyilkos robotokat.

Íme a teljes párbeszéd a CNBC két riportere: Kelly Evans, Julia Boorstin és Musk között.

elon_musk_08

Hát elég vad a dolog:

JULIA Boorstin: Nos, érdeklődnöm kell a cégről, amibe most fektetett be. Ahogy mondta, szinte nem is fektet be másba a SpaceX és a Teslán kívül.

Elon Musk: Igen, de nem igazán vagyok befektető.

JB: Nem befektető?

EM: Így van. Nincs más saját nyilvános értékpapírom a SolarCityn és a Teslán kívül.

JB: Ez csodálatos! De épp most fektetett be egy Vicarious nevű mesterséges intelligenciával foglalkozó társaságba. Mi ez a cég?

MUSK: Így van. A Deep Mind nevű cég befektetője is voltam mielőtt a Google megvette a Vicarioust. Többnyire nem abból a szempontból fektettem be, hogy megtérüljön a beruházásom. Tulajdonképpen csak szeretném tudni, hogy mi zajlik a mesterséges intelligencia köreiben. Azt hiszem, hogy az egésznek potenciálisan veszélyes kimenetele van, és…

KE: Veszélyes? Hogy érti ezt?

EM: Potenciálisan igen. Úgy értem, ismerik a “Terminator” című filmet.

KE: Nos, igen, de az csak egy film – még akkor is, ha ez a helyzet, mit tehetünk ellene? Úgy értem, milyen veszélyeket lát, ami ellen ténylegesen tenni lehetne valamit?

MUSK: Nem tudom.

JB: Nos, miért fektetett be a Vicariousba? Pontosan mit csinál a Vicarious? Mit fog csinálni a jövőben?

Musk: Nos, úgy értem, hogy a Vicarious rekurzív agykérgi hálózatokat tanulmányoz. Lényegében emulálja az emberi agyat. Azt hiszem… –

JB: Tehát azt szeretné, hogy a technológiát jó és nem a “Terminator”-szerű gonosz célokra használnák fel, igaz?

MUSK: Igen. Úgy értem, nem hiszem, hogy a “Terminator”-ban a mesterséges intelligenciát azért hozták volna létre, hogy elpusztítsa az emberiséget, nem számítottak, arra hogy valami “Terminator”-szerű eredmény fog belőle bekövetkezni. Ez a fajta gondolkodás olyan, mint a “Monty Python” dolog: senki sem várta, hogy a spanyol inkvizíció megtörténik. Óvatosnak kell lennünk. Meg kell győződnünk arról, hogy nem történhet belőle semmi rossz.

KE:De itt van az irónia. Úgy értem, az az ember, aki a legfejlettebb technológiáért felelős az országban aggódik, hogy a technológiai fejlődés milyen irányba tart.

MUSK:Igen.

KE:Úgy értem, azt hiszem ez az, amiért én folyamatosan azt kérdezem, szóval mit lehet tenni ellene? Más szóval, ez a dolog szinte kérlelhetetlen, nem igaz? Le tudnánk bármivel ezeket az agyi jellegű fejlesztéseket állítani?

MUSK: Nem tudom.

JB: De mire használható akkor a mesterséges intelligencia? Mi a legjobb ár-érték?

MUSK: Vannak ilyesztő eredmények. Meg kellene bizonyosodnunk arról, hogy jó kezekben van a dolog és nem lesz semmi rossz végkimenete. És meg kell próbálnunk, megbizonyosodni arról az eredmények jók, nem rosszak. Igen.

KE:Vagy elmenekülni a Marsra, ha nincs más lehetőség.

MUSK: A Mesterséges Intelligencia oda is követni fog bennünket, mégpedig elég gyorsan.

Az interjú alatt több üzleti vállalkozásáról is beszél, a fenti rész csak egy részlet.

A gyilkos robotok, tökéletes katonák és drónok kifejlesztése a mesterséges intelligencia felhasználásával valóban folyamatban van, kérdés az, hogy az emberiségnek jó szolgálatot fog-e mindez tenni?

Facebook Kommentek

A szerzőről

” Tudom, hogy féltek. Féltek tőlünk. Féltek a változástól. Nem ismerem a jövőt. Nem azért jöttem, hogy elmondjam, hogyan fog végződni a háború. Azért jöttem, hogy elmondjam, hogyan kezdődik. Leteszem ezt a telefont, és megmutatom az embereknek, amit eltitkoltok előlük. Megmutatom nekik milyen a világ, nélkületek. A szabályok, ellenőrzés, határok, és korlátok nélküli világot. Egy olyan világot, ahol minden lehetséges. Hogy utána hogyan folytatjuk, az csak rajtatok múlik.”

Legyél Te is kontribútor!

Send this to friend