Felejtsd el a mérgező fényvédőket, használj helyettük kókuszolajat!

7
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

Sunscreen girlItt a nyár, a strandidő, vagy legalábbis napozóidő. Ha szeretnél valamennyi napfényvédelmet adni a bőrödnek, egy dolog biztos: nem éri meg mindig a mérgező fényvédőkért nyúlni. Ehelyett a a nyári vászontáskába inkább extra szűz kókuszolaj kerüljön a  törölközővel és a napernyővel együtt.

Ez így van, ugyanarról az extra szűz kókuszolajról van szó, amit talán fellelhetsz otthon a kamrában is. Ugyanúgy védi a bőrt, de nem mérgező.  A kókuszolajat régóta használják hatékony fényvédőként a csendes óceáni bennszülött szigetlakók. Miért kenjünk mérgező vegyi anyagokat a testünkre, ha lehetséges kókuszolajat is használni azok helyett?

A kétféle UV sugárzás (ultraibolya A és B sugárzás) közül, az UVA sugarak felelősek elsősorban a bőr károsodásáért. A túlzott napozás bőrrákhoz és bőr öregedéséhez vezethet. Annak ellenére azonban, hogy az UVB sugarak is okozhatnak kárt és napégést, szükség van rájuk ahhoz, hogy a szervezet megtermelje saját “rákvédő” D-vitaminját a bőrön keresztül.

A napfény messze a legjobb módja annak, hogy az emberi szervezetet D vitamin termelésére ösztönözze. Azzal, hogy az UVB sugarakat gátoljuk, D- vitamin sem képződik szervezetünkben. A D-vitamin hiányát a rák kialakulásával hozták összefüggésbe. Tegyük még ehhez hozzá azt, hogy maga a fényvédő is rákot okoz- rákkeltő összetevőivel.

Kerülje a mérgező fényvédőket

Az “Environmental Working Group” szerint a kereskedelmi fényszűrők 75%-a mérgező vegyi anyagokat tartalmaz, amelyeket a rák kialakulásával és hormonzavarok előidézésével hoztak összefüggésbe.

A boltban vásárolt napvédők összetevői általában az alábbiakat tartalmazzák:

  • Retynil palmitát: ismert bőrrák okozó.
  • Oxybenzon: megzavarja a hormonháztartást, ami sejtkárosodáshoz és rákhoz vezet.
  • Cink és titán nanorészecskék: a színtelen fényvédőkrémek alkotói.

Ezek és más vegyi anyagok a bőrből könnyen felszívódnak a véráramba, és ugyanolyan egészségtelenek és mérgezőek tudnak lennni, mintha szájon át vittük volna be őket.

A napfényvédő faktor (SPF) becsapás:

Részlet egy 2012-es CNN cikkből:

“A környezetvédő EWG csoport arra figyelmeztette a fogyasztókat, hogy ne vásároljanak 50 SPF-nél nagyobb faktorú fényvédőt. Az SPF napfényvédő faktor úgy működik, hogy elnyeli, visszaveri vagy szétszórja a nap sugarait a bőrön. Nagyon félrevezetőek a magas SPF számok a címkéken, mert ez a fogyasztók számára a biztonság hamis érzetét kelti, miközben azok nem nyújtanak sokkal nagyobb védelmet. “

Míg az SPF 85 jól hangzik, mert úgy gondolnánk, hogy sokkal nagyobb védelmet nyújt, mint például az SPF 30. A nagyobb a szám viszont nem mindig jelent magas hozamot. Tanulmányok azt mutatják, hogy egy 15 faktorú napfényvédő az UVB sugarak mintegy 93%-át blokkolja. Az SPF 30 faktor 97%-os védelmet ad. Az SPF 50 blokkoló hatásfoka 98%-os. Ez után a blokkoló hatásfok stagnáló tendenciát mutat, azaz innen feljebb számottevően már nem kúszik.

“Egy SPF 100-as fényvédő a napsugarak mintegy 99,1 százalékát blokkolja. A különbség már nem egy meghatározó szám. Drágák és nem nyújtanak sokkal nagyobb védelmet, mint egy SPF 50-es fényvédő. Tartsuk szem előtt, hogy a napfényvédők csak az UVB sugarak ellen védenek. “

A kókusz olaj SPF 10, ami az UVB sugarak 90%-át blokkolja. Hányan tudják azt, hogy az SPF értékelés nem nyújt semmilyen védelmet a rendkívül káros UVA sugarak ellen?

Mégis, az “American Cancer Society” azt javasolja, hogy bőséges mennyiségű mérgező kereskedelmi fényvédőt tegyünk bőrünkre 30 perccel napozás előtt és minimálisan minden fürdőzés, vagy csupán két óra eltelte után.

Használj kókuszolajat fényvédő helyett

A napi napozás elengedhetetlen a teljes egészséghez, a túlzott napozás viszont problémákat okozhat. A napfény expozíció a legjobb módja annak, hogy a szervezet létrehozhassa egészségvédő D- vitaminját, ami véd a leégés ellen. A kókuszolaj nem blokkolja teljesen a D-vitamin szintézishez szükséges UVB sugarakat, e mellett egy teljesen biztonságos fényvédő, olyan amely nem tartalmaz egészséget kompromittáló összetevőket.

Leégés helyett a bőr barna színű lesz tőle, attól függően, hogy valaki milyen hosszú időt tölt a napon.

A kókuszolaj egyben erősíti is a bőrt, rugalmasabbá és leégésre kevésbé hajlamossá teszi. Hidrolizált, vagy feldolgozott olaj helyett tiszta, nem feldolgozott, szűz kókuszolajat vegyünk!

Kellemes napozást kívánunk!

Források:

HuffingtonPost

NY Times

Facebook Kommentek

A szerzőről

Send this to friend