Dr Erent Gábor: Gondolatok a gyermekoltásokról

18
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

Dr Erent Gábor GONDOLATOK A GYERMEKOLTÁSOKRÓL

Egészséges kisfiam négy hónapos korában kapta kötelezőként a DPT+OPV valamint „ajánlottként” a Prevenar oltást.

Pár héttel ezután immunrendszere folyamatosan gyengült, ágya, lepedője, párnája csupa vér volt, teste-arca tele viszkető, nedvedző sebekkel, varokkal. Amikor elaludt, úgy vette a levegőt, mint egy asztmás nyolcvanéves öregember.

Elvittük kórházakba, orvosokhoz, a legjobb specialistákhoz. Allergiateszttől, laboratóriumi vizsgálatoktól kezdve mindent elvégeztek. Szerintük minden rendben is volt. Kenjük kívülről különböző kenőcsökkel, mondták… Mint társadalmunkat… Meg kísérletezzünk vele, találjuk ki mi: ha ezt eszi, viszket, ha azt, nem. Ez, ugye, egyszerű egy alig több, mint fél éves csecsemő esetében.

Csak később tudtam meg, hogy egyszerre különböző oltásokat beadni nem túl szerencsés, sokkal jobb külön-külön, időt adni a reakcióknak, elkerülni az esetleges együttes káros hatást. Nem is beszélve arról, milyen más stabilizáló, tartósító stb. anyagokat tesznek ezekbe…

De lelkük rajta…

Ugyanúgy jártam, mint egykor a szupermarketban: hittem abban, hogy akiknek egy közösség vezetése, védelme, a jó munkamegosztás működtetése a feladata, azok jól, tisztességesen, hozzáértően végzik a dolgukat…

A legtöbb európai országban ma nem kötelezőek, csupán ajánlottak a védőoltások. A beadásuk ideje is „szét van húzva”, vagyis nem 2, 3, 4, stb. hónaposan kötelező módon, hanem pl. másfél éves korig ajánlott megkapnia azt a gyermeknek. Hogy ezen belül mikor és mit, azt a szülő és az orvos együtt döntik el, figyelembe véve a gyermek fejlettségi állapotát, egészségét stb.

Mint ezt itthon a homeopátiával foglakozó orvosok is ajánlják: beteg vagy lábadozó gyereket ne oltsunk, készüljön ún. egyénre szabott oltási napló (amelyben rögzíteni lehet a családi-genetikai előzményeket is), legyen nagyobb döntési szabadság a háziorvosnak és a szülőnek is abban, hogy mikor mit ad be a gyermeknek. . . . És persze korrekt tájékoztatás nem csak a várható előnyökről, de a lehetséges szövődményekről, reakciókról is.

De mit is tudunk az oltások következményeiről? Sokat is, keveset is. Rövid távú hatásait vizsgálják, vizsgálták, de ez általában nem jelent hosszabb időszakot. A vakcinagyártók is „mellékhatásként” általában közvetlenül a beadás utáni (értsd: legkésőbb 3-4 nap) esetleges hatásokat ismerik el (pl. bőrpír, hőemelkedéses-lázas reakciók stb.).

Azt, hogy a „védettség” meddig tart, szintén vita övezi. Nézzük talán az egyik legkézzelfoghatóbb, talán mindenki előtt legismertebb példát: a bárányhimlőt (varicella). Több évszázados tapasztalat az, hogy aki egyszer átesett ezen a betegségen (remélhetőleg még gyermekkorában), életre szóló védettséget szerez – általában mellékhatások, szövődmények nélkül. Arról azonban nincs mértékadó tapasztalat, hogy az utóbbi évtizedben megjelent „bárányhimlő elleni” védőoltás vajon ugyanezt a hatást biztosítja-e. De azt sem tudjuk pontosan, hogy ennek a vakcinának mik a mellékhatásai. Talán nem véletlen, hogy az anyukák inkább szeretnek „bárányhimlő-elkapó” gyermekzsúrokat szervezni, mint injekciót beadatni.

De hasonló tanulmányokat lehet olvasni a mumpszról is, amely elleni „védőoltást” az MMR nevű kombinált vakcina tartalmaz. Erről sem tudjuk, hogy vajon valóban életre szóló védettséget ad-e, szemben a természetes módon lefolyt betegséggel. Az oltás oka azonban az, hogy az esetleges felnőttkori mumpsz heregyulladást, végső soron meddőséget okozhat. Az ellenvélekedés pedig az, hogy a heregyulladás valójában igen ritkán okoz meddőséget, de ha mégis, akkor is általában csak az egyik here érintett, míg a másik akár az egész Föld benépesítésére alkalmas mennyiségű ivarsejtet termel.

Dr. R. S. Mendelsohn „Gyermekorvos nélkül” c. könyvében így vélekedik erről: „Ha a mumpsz elleni védőoltásnak az a célja, hogy megvédje a felnőtt férfiakat a heregyulladástól, és nem az, hogy a gyerekeket megvédje a mumpsztól, ésszerűbb megoldásnak tűnne kizárólag azokat a férfiakat beoltani, akiknél serdülőkorra nem alakul ki a természetes védettség. Ily módon felnőttként védettebbek lennének, ráadásul valamennyi kislány és sok kisfiú elkerülhetné a veszélyes vakcinával járó potenciális kockázatokat.”

Anélkül, hogy valamennyi gyermekbetegségen végigmennénk, a teljesség igénye nélkül még egy adat: vizsgálatok sora bizonyítja, hogy a rózsahimlő (rubeola, szintén az MMR „része”) elleni oltás már akár négy-öt évvel beadása után, de kamaszkorban már bizonyosan nem okoz immunitást. Azért oltanak ellene, mert a rubeolának magzatkárosító hatása lehet a várandósság időszakában, tehát a kamaszkor után. (!)

A rózsahimlő azonban, évszázadok óta tudjuk – ha valaki természetes módon kapja meg – életre szóló védettséget ad.

A WHO szerint: „Az embereket arra kell képessé tenni, hogy saját egészségükért való felelősségüket maguk viseljék.” A kötelező oltások jelentős részének kényszerű elfogadása és elfogadtatása azonban nem biztos, hogy ezt a célt szolgálja.

Egyes vélekedések szerint, ha bizonyos betegségeket „eloltunk”, azzal nem csinálunk mást, mint más betegségeket „átdobunk” felnőttkorba. A korábban említett Mendelsohn doktor ezt a kérdést teszi fel: „Vajon esetlegesen rákra és leukémiára cseréltük a mumpszot és a kanyarót?”

Érdekes eredménnyel végződött az az Angliában végzett kutatás, miszerint a kanyarón átesett gyermekek esetében később 50 %-kal ritkább volt az allergiás megbetegedések száma, de jóval kisebb volt a daganatos megbetegedések aránya is. Talán beszédes adat az is, hogy Az USA-ban 1962-ben, a kanyaró elleni vakcina bevezetését megelőző évben már csökkenő tendenciát mutatott a kanyarós megbetegedések száma, amely tendencia tovább folytatódott a következő években – vagyis a betegség eltűnőben volt még a védőoltás bevezetése előtt. 1978-ban egy 30 állam bevonásával készült felmérés azt mutatta, hogy a kanyaróban megbetegedett (!) gyermekek több, mint felét (!) beoltották. A WHO szerint mintegy 15-ször nagyobb az esélye annak, hogy olyan valaki kapja meg a betegséget, akit beoltottak kanyaró ellen, mint annak, hogy azok lesznek kanyarósok, akiket nem oltottak be.

Hasonló tendencia figyelhető meg az oltásellenes antropozófus orvosok pacientúrájában is azokban az esetekben, amikor hagyják a maga természetes módján végigfutni pl. a lázas megbetegedéseket.

Vagyis a gyermekbetegségek bizonyos értelemben „védenek” is, és nem csak azon betegség ellen, amin az egyén átesett (lsd: bárányhimlő), hanem később pl. az allergia vagy akár a rák elleni küzdelemben is.

Gondoljunk bele, mit is jelenthet egy fejletlen immunrendszerrel rendelkező csecsemő életében, ha a természetes bekerülési utakat (szájüreg, emésztőrendszer stb.) kikerülve, közvetlenül oltva kerül a szervezetébe, immunrendszerébe akár legyengített kórokozó, akár más, pl. higanyt vagy alumíniumvegyületeket tartalmazó vakcina. Anélkül, hogy immunológiai fejtegetésekbe bocsátkoznánk, csupán annyit: a természetes immunfejlődést úgy zavarhatja meg, hogy nem az elsődleges T1 védelmi vonal fejlődik ki, hanem eltolódik a T2 felé, ami – többek között – az atópiás megbetegedések egyik oka is. Minél koraibb az oltás, annál valószínűbb, hogy ebbe az érzékeny, fejlődő rendszerbe bezavar.

Ha a szülőnek módjában áll(na) elolvasni a vakcina mellé csatolt tájékoztatót (mert általában ez nem kerül a szülő kezébe, hiszen a vakcinát már csak a fecskendőben látja), akkor olvashatná azokat a mellékhatásokat, amiket a gyártók is elismernek pl. allergia, idegsérülések stb.

Nem ismerik el azonban a gyártók azokat a jóval későbbi lehetséges mellékhatásokat, mint a cukorbetegség, autista vagy autisztikus vonások megjelenése, autoimmun megbetegedések, reumás gyulladások, bélgyulladások, stb.

Börtönpszichológiai vizsgálatok szerint a fiatalkorú bűnelkövetők esetében – részben vagy teljes egészében – szinte biztosan megtalálható az ún. ADHD tünet-együttes (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, figyelemzavaros hiperaktivitás-zavar, mely a szakirodalom szerint „neurológiai természetű fejlődési rendellenesség”). Okait ugyan pontosan nem ismerjük, de pl. az anya szervezetének magas ólomszintje (!), vagy – a genetikai tényezők mellett – olyan külső körülmények is okozhatják, mint az allergia vagy a mérgezés.

Érdekes lehet esetleg összehasonlítani a tüneteket az oltások kapcsán feltüntetett mellékhatásokkal, különösen arra fókuszálva, hogy vajon mit is okozhatnak az idegrendszeri fejlődésben.

A wikipédia ezt írja: „Az ADHD növeli a későbbi droghasználat és a bűnözés kialakulásának lehetőségét.” És: „Az ADHD háromszor gyakoribb fiúknál, mint lányoknál.”

A további hosszú távú össztársadalmi következmények esetleges levonását az olvasóra bízzuk. (Az már csak „érdekesség”, hogy felnőtteknél is előfordul az ADHD, nem is kis számban (itt is gyakoribb férfiak esetében, mint nőknél), viszont míg a gyermekek „kezelésére” van mód, addig a felnőttekére nem nagyon – legalábbis itthon.)

Megérne egy kutatást az is, hogy milyen összefüggés lehet a vakcina kísérletek, gyártás és az oltások következtében kialakuló betegségek kezelésére, gyógyítására fordított pénzösszegek, annak profitja között. És ezt vajon ki finanszírozza, és milyen forrásmegosztással.

Természetesen nem lehet kijelentenünk, hogy kizárólag káros hatásai vannak az oltásoknak (ld. pl. visszaszorult, sőt bizonyos esetekben eltűnt járványok, gyermekbetegségek). Igazából ezt ellenzői sem teszik.

Minden esetben azonban egyedileg érdemes tájékozódni arról, hogy a családban genetikailag milyen betegségek, tünetek fordultak, fordulnak elő, és az egyéb tényezőket (fejlettség, egészségi állapot) is figyelembe véve egyéni oltási naptárt készítve adni be csak.

E mellett a szervezetet is fel kell felkészíteni arra a stresszre, amit okoz: nem oltunk betegség alatt, után, és legalább C-vitaminnal erősítjük, hogy képes legyen „feldolgozni” a „méreganyagokat”. No és nem utolsó sorban minél érettebb immunrendszer legyen az, amelyik a külön-külön beadott injekció által „sokkot” kap…

Esetleg „extra szolgáltatásként” jó lenne minél szélesebb körben tájékoztatni az embereket káros hatásainak (homeopátiás) kivezetési lehetőségeiről is.

De megszívlelendő vizsgálatuk össztársadalmi szinten is, ha megfontolnánk, mennyit, mikor, milyen állapotban és mivel oltjuk gyermekeinket – nem csupán az ő egészségüket és jövőjüket óvnánk, hanem társadalmunkét, hazánkét is. Látva a születések, az egészségügy statisztikáit, tán (még nagyobb) odafigyelést kéne tanúsítaniuk e terület vezetőinek.

A fentiek átgondolása azok feladata lenne, akik előírják a kötelezőséget, vagy az ajánlhatóságukat ellenőrzik, nem a laikus beoltandóknak, szülőknek, nagyszülőknek.

Joggal vetődik fel a párhuzam: ha pl. az étkezés területén a profitabilitás miatt öntik el a fogyasztókat a bizonyítottan rendkívül káros technológiák, főzőeszközök, alapanyagok, félkész és készételek, italok – vajon mást várhatunk-e ezen a területen – látva a gyakran súlyos következményeket?

És ki, kik ezért a felelősek – és ők érzik, értik-e a kapitányi felelősségük súlyát, miközben nap mint nap sajnálkozunk a születések számának alakulásán, hazánk egészségügyi helyzetén?

De tán elgondolkodtató, messzire vezet az is, ha már töprengünk a Lipót megnyitásán is…

Facebook Kommentek

Facebook Kommentek

A szerzőről

accademico di classe MILANO ASS

www.erent.hu

Legyél Te is kontribútor!

Erent Gábor, Dr.F.: erdőmérnök, pénzügyi-számviteli szakmérnök, szakközgazdász, elnök, akadémikus (Milano ASS) C.: Dofer Zrt., MANBESZ ET.: gazdasági társaságok Ig, FB tagja, elnöke, tulajdonosa LC.: 1026 Budapest, Endrődi S. u. 74/B. SzH.: Budapest, XII. IV.: Ferences Gimn., Szentendre, Erdészeti Egy., Sopron erdőmérnöki diploma, GATE, pénzügyi, számviteli szak diploma, mérlegképes oklevél, doktori disszertáció közgazdaság, pénzügy, számvitel diploma, vállalati és vezetésszervezési szakértő oklevél, ELTE BTK, Politikai Tudományok Kara, abszolutórium, Skull Kommunikáció diploma, judo és lövészedző, bíró oklevél SzE.: 1975 Telki Állami Erdő- és Vadgazdaság műszaki vez., 1976 MÜSZI termelésszerv., 1978 Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium, üzemgazd.-i, szervezési osztály mb. oszt.vez.,1984 TOT, majd MOSZ gazdaságpolitikai titkárságvez., főtanácsos, 1990 belga-magyar Argosz Biztosító Rt., ügyvez., kereskedelmi, üzleti, PR ig., 1999 Szerencsejáték Rt., stratégiai, játékfejlesztési, komm. vez.ig.-hely., 2002 Dofer Zrt., Igazgatóság elnöke, Magyar Nonprofit Biztosítóegyesületek Szöv., t. elnök, Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ, FB elnök, parlamenti és vállalati tanácsadó, 2009- Academia Servorum Scientiae (ASS), Milano accademico di classe, 2012 GTTSZ, főtitkárhely. KT.: 1970-es, 80-as, 90-es évek gazd.-i, társ.-i, pol.-i reformfoly. való aktív résztvétel (Első Nemzetközi Beruházási Börze, nagyvállalatok átszervezése, országos jövedelem és keresetszabályozási kísérlet, vállalati belső decentralizáció, racionalizálás, önelszámolás kidolgozása, vezérlése), Brüsszeli anyacéggel zöldmezős első magyarországi kompozit biztosító vegyesvállalat (ARGOSZ majd K&H) megalapítása és felépítése, magyar non-profit biztosítási rendszer, annak jogi, közgazdasági kereteinek kidolgozása és kiépítése, kodifikációs munkája (hat parlamenti párt támogatása), érdekképviseletében (MANBESZ) és a Kockázatkezelési Alapban betöltött alapító munkája; kétpólusú magyar dohánytermelési rendszer, fermentálás, gyártás nközi vertikumának felépítésében való munkája; Magyar kamarai rendszer kiépítésében való résztvétel, három cikluson keresztül budapesti általános ill. elnök hely., Gödöllői Művésztelep újraélesztésében való tevékenysége; Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központ működtetése; Skandináv lottó, Luxor stb. bevez., Oroszországi Állami Lottótársaság alapításában végzett munkája,  Egererdő, Pilisi Parkerdő, KEFAG, SZZRT ig tag , P.: Olimpiai másodtudósító Ausztráliában; mintegy 1000 tanulmány, cikk, jegyzet, könyv, vers, interjú központban a kultúrával, az egészségtelenüggyel, a gazdasággal, a különböző társadalmi jelenségekkel és az ember működésével, “beoltva” c. könyv szerzője ld. honlap, web KI.: Magyar Köztársasági Érdemrend, Életmentő Érdemérem , Honvédelmi Érdemérem, Sajtómunka segítéséért, KBC kitüntetés Brüsszel, Kiváló Munkáért miniszteri kitüntetés, Mg. Fejlesztéséért, Nívódíj, Nimród Érdemérem, PRO RUSTICA, egyebek TA.: parlamenti, Miniszterelnöki Hivatal tanácsadó, Naphimnusz Park, alapító, Magyar Birtokvédelmi Szövetség, alapító, Őrhegy Egyesület szenátor, drogellenes kampány szervező és vez., Egyed István Alapítvány alapító, Magyar Vadért Alapítvány, alapító, Magyar Faluért Alapítvány, alapító tag, Muzsikáért Alapítvány, kuratóriumi tag, Újságíró Szövetség, tag HO.: inszektológia, pszichológia, természeti és emberi kultúra összefüggései, kultúra és civilizáció ütközései, az 1900-as századforduló és a különböző korok művészete, összefüggésrendszere, kajakozás, vadászat, judo NyT.: angol, orosz, német, latin E-Mail: [email protected] Website: www.erent.hu

Send this to friend