Hajmosás sampon és SLS nélkül

2
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

szappanMint minden kozmetikumban, a samponokban is megtalálhatóak a káros anyagok.
Mivel sokan úgy gondolják, a sampont úgyis lemossuk a hajunkról, nem a legfontosabb tényező a sampon összetétele a sampon kiválasztásakor.
Sokkal inkább fontos szempont, hogy legyen jó illatú és a haj legyen a használat után selymes.
Ahhoz, hogy ezeknek a szempontoknak megfeleljen a sampon, rengeteg káros anyag kerül bele.
Néhány dolog a hajápoló szerek összetevőiről:

SLS (Nátrium Lauryl Szulfát)
Legfőbb összetevője a hajsamponoknak. Erősen irritatív, felületaktív, tisztító,- és habkeltő hatású anyag, amely károsítja a hajat és hajsejteket: kiszárítja a hajat, és őszülést is okozhat.
Autómosószerekben, garázspadló tisztítókban és motor zsíroldókban is használják – valamint a termékek 90%-ban mint hab.
Az SLS-nek és ALS-nek kitett állatokon tapasztaltak szemkárosodást, központi idegrendszer károsodást, depressziót, nehézlégzést, hasmenést, komoly bőrirritációt és még halált is. Gyorsan felszívódhat a szemből, az agyvelőből, a szívből, és a májból, és ott elraktározódhat, ami hosszú távú károsodáshoz vezethet. Gyakran leplezik részben természetes kozmetikumokban azzal a magyarázattal, hogy “kókuszdióból származik”.
Olyan erős zsíroldó tulajdonsággal rendelkeznek, hogy kíméletlenül és maradéktalanul leoldják a test felszínén található, a bőr és a szervezet első számú védelmi vonalát alkotó bőrfelszíni emulziót! Ezáltal megfosztják a bőrt saját immunrendszerétől.
Ezen vegyületek “áldásos” tevékenységének köszönhető nagy részben a száraz, húzódó érzés fürdés után, a bőrallergiák nagy része, a korai bőröregedés és a – sajnos már csecsemőkorban is jelentkező – ekcéma.

Az SLS-t így is megtalálod:
Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Ammonium Lauryl Sulfate (ALS)
Ammonium Laureth Sulfate (ALES)
Sodium Dodecyl Sulfate
Monododecyl Ester Sodium Salt Sulfuric Acid
Aquarex ME
Aquarex Methyl

Szilikon: Dimethicon, Diethylmethicon, Ethylmethicon
Gyakran használják ezeket a műanyagvegyületeket samponokban, hajkondicionálókban és hajápolókban. Selymessé és könnyen fésülhetővé teszik a hajat, de vékony filmbevonatot képez a fejbőrön és a hajszálakon, ezért blokkolják a sejtek működését.

Lanolin
Sűrűbbé és tisztábbá teszi a termékeket, de esetenként allergiát, bőrkiütéseket okoz.

Mesterséges színezékek, parfümök
Javíthatják az egyes termékek állagát, megjelenését, illatát, de allergiát okozhatnak.

A hajunk, bőrünk próbálja jelezni, hogy nem tolerálja ezeket a káros anyagokat, például a haj zsírosodásával, a fejbőr viszketésével, de ilyenkor inkább gyakrabban mossuk a hajunkat ugyanezekkel a káros anyagokkal.
Ha összehasonlítjuk a sampon, hajbalzsam, tusfürdő, mosgatószer, mosószer vagy zsíroldó összetevőivel, nagyon sok hasonlóságot fogunk felfedezni. Mivel ezeknek a termékeknek a zsír oldása, szennyeződés eltávolítása a funkciója, az összetevőjük sem lehet túl különböző.
Mivel a köztudatban az az információ él, hogy az tisztít ami habzik is, így a természetes habképzők, amik kevésbé habzanak mint az SLS, nem felelnek meg a mai fogyasztói társadalomnak, a gyártóknak pedig drágább is, a kellemeset a hasznossal összekötve használják az SLS-t.

natural_handmade_soapTermészetes hajtisztítók:

Samponszappan
A növényi olajakat, illóolajakat kiválóan lehet hasznosítani szappan készítésekor.
Bár sokszor a szappanról az jut eszünke, hogy szárít, a természetes anyagokból előállított szappanra ez a jelző nem igaz.
Miből készül a valódi natúr szappan?
A valódi natúr szappan alapvető összetevői: növényi olaj, víz és lúg. Ezekhez adnak természetes adalékokat: agyagport, gyógynövényeket és természetes illóolajokat.
A natúr szappan úgy készül, hogy kémiai reakció során a lúg az olaj zsírsavaihoz kötődik, ezáltal megváltoztatja az olaj összetételét: elszappanosítja, alkáli sóvá és glicerinné alakítja, így kapunk enyhén habzó, tisztító szappant.
A valódi natúr szappan nem tartalmaz tartósítószert, ami azt jelenti, hogy szavatossága maximum 1 év! Amelyik szappan szavatossága ennél hosszabb, abba valószínű, hogy mégis került tartósítószer.
Natúr szappan bioboltokban tudunk beszerezni, de egy kis ügyességgel saját magunk is elkészíthetjük.
A szappan alapvető összetevői mellett használhatunk gyógynövényeket, illóolajakat.

Csalán: hatásos korpaképződés és hajhullás ellen, gondoskodik arról, hogy a haj könnyen fésülhető legyen.
Vadgesztenye: szabályozza a verejtékmirigyek működését. Hatóanyagai elsősorban a száraz hajra való samponokban találhatók; azt lazábbá, puhává varázsolják.
Henna: különösen kímélő ápoló- és hajszínező szer. A haj sima, puha, könynyen formálható és gyönyörűen csillogó lesz tőle.
Kamilla: a legsokoldalúbb szépítőszerek egyike. A kamillás sam pon különösen a finom, vékony szálú hajra ajánlott. Erősíti a haj szerkezetét, rugalmassá, csillogóvá teszi.
Jukka: saponint tartalmaz, mely természetes habképző.
Manuka: mint a teafa, alkalmas a viszkető fejbőrre.
Bojtorján: egy régi, népi gyógyászatban használt növény gyökere, hajhullás, ekcéma, sömör és száraz fejbőr ellen használatos.
A szappanos hajmosás után öblítéshez használjunk ecetes/almaecetes vizet.
Szódabikarbóna
2 evőkanál szódabikarbónát keverjünk össze vízzel, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk. Ezt osszlassuk el a hajon és pár percig masszírozzuk. Öblítéshez ecetes/almaecetes vizet használjunk.
Agyag
2 teáskanál marokkói agyagot keverjünk össze annyi vízzel, hogy könnyen kenhető masszát kapjunk. Masszírozzuk a hajba és pár perc után öblítsük le. Az agyagban lévő ásványi anyagoknak köszönhetően nem csak tisztít, de táplál is.

 

 

Facebook Kommentek

A szerzőről

Send this to friend