Készíts saját elektrolit italt

2
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

Házi  elektrolit  ital
Az elektrolitokat tartalmazó sport italok … egészségesek vajon? A sportolók minden hirdetésben tonna számra isszák a neon színű folyadékokat, de vajon jót teszünk-e a szervezetünknek a boltban vásárolt sport italok fogyasztásával?
Ha közelebbről megnézzük, akkor tényleg felháborítóan magas árat fizetünk felmagasztalt, élénk színű, cukros vizekért. A sport italokban lévő sok glükóz- fruktóz kukorica szirup- soha nem jó dolog. A mesterséges ízektől és színektől nem sokat várhat az ember, úgyhogy jobb inkább távol kellene tartanunk magunkat tőlük.

Bizonyos cégek elhitették velünk, hogy egy különleges italra van szükségünk arra, hogy erőnket visszaszerezzük. Az elektrolitok segítenek fenntartani a szervezet egyensúlyát- fizikai igénybevétel alatt vagy után. Először is viszont, hatalmas különbség van az élsportolók, és azok közt, akik minden nap tizenöt perces reggeli edzés rutinukat követik. Másodszor, jól hidratáló és egészséges táplálkozás általában elég ahhoz, hogy fenntartsuk testünk elektrolit egyensúlyát.

Mik az elektrolitok, és miért van rájuk szükség?

Mik is ezek valójában? És milyen szerepük van?  Rengeteg sok elektrolit létezik testünkben, ezek alapvetően kalcium-, nátrium-, kálium-, magnézium-klorid, hidrogén-foszfát (egy ásványi anyag) és a hidrogén-karbonát (só). Ezek az elektrolitok létfontosságúak az élethez, testünk nélkülük nem is lenne képes működni. Ezek szabályozzák a ideg-és izomműködést, a hidratálást, a vér pH-ját, sérült szövetek újjáépítését és meghatározzák a vérnyomást is.

Egy példa: az elektrolitok játszanak szerepek az izomműködésben, a szív izmaitól a legapróbb lábujj működéséig… minden izomnak szüksége van kalciumra, nátriumra és káliumra. Ha túl kevés van belőlük: az izmok elgyengülnek, ha túl sok van belőlük: az izmok túlfeszülnek.

Ezeket az elektrolitokat kiegyensúlyozott étrenddel könnyen be lehet vinni a testünkbe. Kemény edzés alatt, az izzadsággal elektrolit-vesztés áll fenn. A helyes étrend ilyenkor nem elegendő. A sporton kívül, sok várandós anyuka érzi még úgy, hogy szüksége lehet elektrolitpótlásra,vagy hányásos-hasmenéses állapot esetén, valamint nagy hőségben ajánlott fogyasztásuk.

“Citrom-lime” ital:

Citrom-lime ital

Hozzávalók: citrom, lime, narancs, só, méz, víz, kókusztej, eper.

Minden összetevő jó elektrolit és nagyon finom is. Próbáljunk termelői mézet és bio gyümölcsöket beszerezni.

Az elkészítéshez szükséged lesz …

-60 ml frissen facsart citromlé
-60 ml  frissen facsart lime
-100-120 ml szűrt víz, kókusztej (kókuszdióból), attól függően, mennyire koncentráltan szeretnéd elkészíteni az italt
-egy csipet tengeri só vagy Himalaya só
– lehetséges kígyóuborka szeleteket is hozzáadni
-2 evőkanál természetes cukor vagy méz, ízlés szerint, vagy Stevia növény( természetes édesítő növény) levelét adjuk hozzá a keverékhez.

Elkészítés:

Dobj mindent egy turmixgépbe és keverd addig, amíg a méz feloldódik. Pár jégkockával még élvezetesebb lesz!

“Jó ébredés” recept:

elektrolit

Szükséged lesz …

-60 ml frissen facsart citromlé
-60 ml frissen facsart narancslé
– 100-120 ml friss szűrt víz, vagy kókusztej
-egy csipet tengeri só vagy Himalaya só
-2 evőkanál természetes cukor vagy méz, ízlés szerint… esetleg Stevia levél
-citromfüvet lehet még hozzáadni

Elkészítés:

Ugyanaz, mint fent. Lehet duplázni is a receptben lévő mennyiségeket, és persze bátran kísérletezni az ízekkel. A citrus gyümölcsök, különösen a narancs az elektrolitok jó forrásai.

“Édes és hasznos” elektrolit recept:

sport ital

Szükséged lesz …

-15 dkg eper
– 100-120 ml friss szűrt víz vagy kókusztej
-4-5 jégkocka
-egy csipet tengeri só vagy Himalaya só
-2 evőkanál természetes cukor vagy méz, Stevia, ízlés szerint
-menta levél (nem kötelező)

Elkészítés:

Turmixgépben addig keverjük, míg minden alaposan összedolgozódik és az ital csomómentes lesz.

Kellemes nyári felüdülést!

Facebook Kommentek

A szerzőről

Send this to friend