Követeljük meg a gyógyszergyáraktól, hogy tartsák magukat az etikai irányelvekhez

3
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

gyógyszerek

A globális gyógyszeripar több, mint 1 trillió dollárt ér 2014-ben. Viszonyításképpen a globális élelmiszeripar 7 trillió dollár értékűre becsült.

A WHO (Word Health Organization – Egészségügyi Világszervezet) nem nézi jó szemmel a gyógyszergyárak ténykedését. A következő idézet a WHO weboldaláról származik:

„A gyógyszergyártó cégek jelenleg a bevételük egyharmadát költik marketing célokra – ez körülbelül kétszer annyi, mint amit kutatásra és fejlesztésre költenek. Ennek az értékesítési nyomásnak a következménye a WHO olvasatában »egy belső érdekeltségi konfliktus a gyártók jogos üzleti céljai és az ellátó és a közönség szociális, orvosi és gazdasági szükségletei között, hogy a lehető legésszerűbben válasszák meg és használják a gyógyszereket.« Ez főként igaz, amikor maguk a gyógyszergyártó cégek a fő forrásai annak az információnak, hogy melyik termékek a leghatásosabbak…”

„Ennek a problémának az orvoslására 1998-ban, az Egészségügyi Világ Gyűlésen [World Health Assembly] elfogadásra került a WHO Etikai kritériumok a gyógyszerek terjesztésére [WHO Ethical Criteria for Medicinal Drug Promotion] című dokumentuma, melynek célja a gyógyszerek ésszerű használata. Azonban sok megfigyelő panaszkodik ezen irányelvek nagymértékű figyelmen kívül hagyásáról.”

Ez a 22 oldalas dokumentum olyan fogyasztóbarát és az emberek valós érdekeit védő irányelveket tartalmaz, melyek betartásával a gyógyszeripar igaz célját valósítaná meg, ami a kutatás és a gyógyítás. Egyik, a társadalmunkban megfigyelhető igen vészjósló jelenség a rengeteg gyógyszerreklám, amivel nap, mint nap elárasztanak minket. A WHO Etikai kritériumok a gyógyszerek terjesztésére című dokumentuma kitér ennek szabályozásra is. A közönségnek szóló reklámok összes formája című rész a következőket fekteti le:

„A közönségnek szóló reklámoknak segíteniük kell, hogy ésszerű döntéseket hozzanak a recept nélkül kapható gyógyszerek használatával kapcsolatban. Figyelembe kell venniük az emberek egészségükkel kapcsolatos információkra való jogos vágyát és nem szabad jogtalan előnyt kovácsolni az emberek egészségük miatti aggodalmából….”

„A reklám csak akkor állíthatja, hogy egy gyógyszer gyógyít, megelőz vagy megkönnyebbülést hoz egy betegségre, ha az megalapozott. ”

„Ha hétköznapi nyelvet használ is a reklám, az elhangzó információnak akkor is meg kell egyeznie az elfogadott tudományos adatlappal vagy más jogilag meghatározott tudományos alappal. Nem lehet olyan nyelvezetet használni, ami félelmet és aggodalmat vált ki.”

„A következő lista illusztrációként szolgál arra, hogy a közönségnek készült reklámoknak mit kell tartalmazniuk, tekintettel a használt médiára:

  • az aktív hatóanyagok nevét,
  • a márkanevet,
  • a főbb tüneteket, amire használatos,
  • a főbb elővigyázatosságokat, ellenjavallatokat és figyelmeztetéseket,
  • a disztribútor vagy a gyártó nevét és címét,
  • az árral kapcsolatos információt pontosan és őszintén kell bemutatni a fogyasztónak.”

A kereskedelmi csatornák reklámblokkjában tízből 3-4 a gyógyszerreklám. Igen profitábilis üzletág a gyógyszergyártás, ha ennyi pénz jut a reklámozásra. Most idézni fogunk néhány reklámszöveget, amit teljesen véletlenszerűen választottunk ki.

Székrekedés kínozza? Vegyen be egy ….

Úgy fáj a fejem! Vegyél be egy … Ízületi fájdalmam van. Vegyél be egy …  Sajog a hátam. Tudom, tudom… Vegyek be egy … (A reklám fő karaktere, aki folyton beveszi a fájdalomcsillapítót: egy 20 év körüli fiatal fiú.)

Ha megfázás tünetei leveszik a lábáról és semmihez sincs ereje, a megoldás…

Már megint görcsöl. Mit tehetnék a sok sav és a gyomorégés ellen? Ön kérdez, a gyógyszergyár válaszol. Vegye be ez és ezt a gyógyszert.

Imádom az anyósom főztjét, de evés után úgy érzem felpuffadok. Mit tehetnék az emésztés zavarok ellen? Ön kérdez, a gyógyszergyár válaszol. Vegye be ez és ezt a gyógyszert.

Annyi mindent kipróbáltam már, de az allergia újra és újra megkeseríti az életem. Mi tehetnék az allergia ellen? Ön kérdez, a gyógyszergyár válaszol. Vegye be ez és ezt a gyógyszert.

Ha fáj a fejünk gyakran úgy érezzük a legegyszerűbb dolgok is nehezen mennek.  Ilyenkor gyorsan vegyen be egy…

A menstruáció miatt görcsöl a hasad? Ilyenkor máris vegyél be….

Ízületi fájdalom esetén minden mozdulat fájdalmas lehet. Ilyenkor vegyen be.…

A világon nincs két egyforma ember, de a fejfájás, hátfájás és az ízületi a fájdalom mindannyinkat érinthet. Sokszor a fájdalom oka a gyulladás. De a megoldás mindannyiunknak ugyanaz lehet. Az … kettős hatású. Csökkenti a gyulladást és gyorsan csillapítja a fájdalmat. Egy megoldás sokféle fájdalomra.

Valóban mindent megtettek ezek a reklámok a közönség teljes körű tájékoztatásáért és nem élnek vissza az emberek egészségükkel kapcsolatos információkra való jogos vágyával? Vajon nem kovácsolnak előnyt az emberek egészségük miatti aggodalmából?

Tényleg ez minden, amit az egészségünkről és az adott gyógyszerről tudnunk kell: “Székrekedés kínozza? Vegyen be egy …”? Készítettünk egy listát az egyik közkedvelt fájdalomcsillapító mellékhatásairól, amit a reklámok szerint olyan felelőtlenül kellene bevennünk, mintha egy cukorka lenne. A lista a termék betegtájékoztatója alapján készült. Az egyik legérdekesebb, hogy ennek a fejfájáscsillapítónak az egyik mellékhatása a fejfájás. Na erre varrjunk gombot!

Az egyik közkedvelt, tévében reklámozott fájdalomcsillapító mellékhatásai:

Hasi fájdalom, hányinger, emésztési zavar, székrekedés, puffadás, hányás, hasmenés, gyomorfekély, a bélhuzamból eredő vérzés, fejfájás, szédülés, ingerültség, vizelet-kiválasztás csökkenése, véres vizelet, fehérjeürítés, vesegyulladás, ödéma, májműködési zavarok, májgyulladás, sárgaság, vérszegénység, a fehérvérsejt-szám csökkenése, láz, torokfájás, felületi szájsebek, influenzaszerű panaszok, súlyos kimerültség, orr és bőr vérzékenysége, bőr alatti szövetek duzzanata, mely érintheti az arcot és a garatot is, súlyos bőrelváltozások, hajhullás, pontszerű vérzések, bizonyos autoimmun kórképekben szenvedő betegeknél (szisztémás lupusz eritematózusz, kevert kötőszöveti betegségek) egyes esetekben aszeptikus meningitisz (tünetei: tarkómerevség, fejfájás, émelygés, hányás, láz, tudatzavar), túlérzékenységi reakciók (bőrvörösség, viszketés, bőrkiütés), az asztma rosszabbodása, hörgőgörcs, ziháló légzés, súlyos túlérzékenységi reakciók (tünetei: arcödéma, nyelv- és gégeduzzanat, nehézlégzés, szapora pulzus, súlyos vérnyomáscsökkenés vagy sokk). Időnként előfordulhat a gyógyszerhatás hiánya, látászavarok, látásgyengülés, ödéma, szívelégtelenség, magas vérnyomás betegség, ritmuszavarok. Jelenleg vagy korábban asztmában szenvedő betegeknél a gyógyszer bevétele hörgőgörcsöt válthat ki, szédülés, fokozódhat a szívinfarktus („miokardiális infarktus˝) vagy sztrók kialakulásának kockázata.

Az itt felsorolt reklámok és az azokból kimaradt mellékhatások jól mutatják, hogy az etikai irányelvek hazánkban nincsenek használatban. A legfinomabban fogalmazva is ez félretájékoztatás, problématudat létrehozása, részleges tájékoztatás, a veszélyek és ellenjavallatok elhallgatása, illetve a valós egészségre és a természetes megoldásokra vonatkozó információk visszatartása.

Néhány kutató és orvos meglátta a rendszerben a hibát és kritikával illette az egészségügy ily mérvű torzulását. A fejfájás, ízületi fájdalom, székrekedés, menstruációs görcsök, emésztési problémák, meghűlés, allergia: ezek mind lehetnek a tünetei dehidratáltságnak, rossz táplálkozásnak, stressznek és vitaminhiánynak. Nagyon felelőtlen dolog egy fájdalomcsillapítót bevenni ilyenkor, ami elnyomja testünk segélykiáltását, ami próbálja felhívni a figyelmünket, hogy valami nincs rendben. Lehet, hogy csak azért fáj a fejünk, mert éppen nem ittunk elég vizet, így erre máris nem a fájdalomcsillapító a megoldás.

Az emberek nagyon alul- és félreinformáltak azzal kapcsolatban, hogyan tarthatják testüket jó formában és a reklámoknak ebben nagy szerepük van.

Követeljük meg hát a gyógyszergyáraktól, – azoktól, akik ebben szférában dolgoznak vagy valamilyen úton-módon hatással tudnak lenni rájuk – hogy kövessék a WHO irányelveit és az emberek, ne pedig a pénz érdekeit képviseljék.

 

A szerző weboldala: Vízmegoldás

Facebook Kommentek

A szerzőről

Ha megkérdeznék tőlem, mire vagyok a legbüszkébb, akkor azt mondanám:

Hogy sokat láttam és sokat tapasztaltam és levontam a saját következtetéseimet.

Nem minden arany, ami fénylik. Nem minden igaz, ami hangos. Ne higgy a médiának! Ne vegyél olyan termékeket, amiket a tv-ben reklámoznak! Legyél nagyon büszke arra, hogy magyar vagy! Vannak gonosz és vannak jó emberek. A túléléshez kell az önismeret, de még jobban kell a jó emberismeret. Az ember képes fejlődni, változni és jobb emberré lenni. Mindenkiben ott lakozik a végtelen erő. A kérdésekre vannak igaz válaszok, csak keresni kell őket. Nem az számít, ki mit mond, hanem kinek milyen eredményei vannak. Mindig lehet tenni valamit a dolgokkal kapcsolatban. Felelősek vagyunk sorsunkért, tetteinkért és jövőnkért és szintúgy felelősek vagyunk embertársaink sorsáért is.

  • Hi there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that
    would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

Send this to friend