A kurkuma hatékonyabb mint 8 különféle gyógyszercsoport

8
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

kurkuma

A kurkuma manapság az egyik legalaposabban kutatott növényünk.  A gyógynövény tulajdonságait elsősorban fő alkotórésze a kurkumin adja, amelyet több mint 5600 lektorált és publikált orvosbiológiai kutatás bizonyít.  Tény, hogy az öt évig tartó kutatási projekt több mint 600 lehetséges megelőző és terápiás alkalmazási területet fedett fel, valamint 175 különböző kedvező élettani hatásra derített fényt.

A kurkuma hatóanyaga- e figyelemreméltó fűszerről végzett kutatások és az egyre több megjelenő tanulmány szerint- felülmúlja az alábbi gyógyszercsoportok hatásait:

1. Lipitor / atorvasztatin (koleszterinszint karbantartó gyógyszerek): A 2008-ban megjelent tanulmány a “Drugs in R&D” úgy találta, hogy a kurkumában lévő kurkuminoidok kedvező módon hasonlatosak a kereskedelmi forgalomban lévő atorvastatin nevű hatóanyagú gyógyszerekhez. Ezek a gyógyszerek az endothél diszfunkciókat hivatottak kiküszöbölni, az atheroszklerózist okozó patológiás vérerek állapotán javítva, 2-es típusú cukorbetegeknél pedig gyulladás és oxidatív stressz csökkentő hatását tartják számon.

2. Kortikoszteroidok (szteroid gyógyszerek): Az 1999-ben megjelent tanulmány fitoterápiás kutatás témakörében megállapította, hogy a kurkuma elsődleges polifenolja: a sáfrány színű pigment, az úgynevezett kurkumin, kedvezőbb eredményekkel gyógyította az ú.n. anterior uveitis- gyulladásos szembetegséget, mint a szteroidok. Egy 2008-ban a “Critical Care Medicine” c. folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy állatmodellben a kurkumin felülmúlta a kortikoszteroid tartalmú gyógyszert (a dexamethasont). Alternatív terápiaként választását javasolják tüdő transzplantáció-asszociált sérülések esetében a gyulladás regulálására. Egy korábbi, 2003-as “Cancer Letters” tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint, a kurkumin megintcsak jobban teljesített a tüdő ischaemia-repurfúziós sérülés modellekben, mint a dexamethason.

3. Antidepresszánsok (pl: Prozac): 2011-ben az “Acta Poloniae Pharmaceutica” folyóiratban azt a megállapítást közlik le, miszerint a kurkumin állatmodellben hatékonyabban képes csökkenteni a depressziós viselkedést, mint a depresszióra felírt gyógyszerek.

4. Aszpirin (véralvadásgátló): Az 1986-ban megjelent in vitro és ex vivo tanulmány a német “Arzneimittelforschung” tudományos lapban megállapította, hogy a kurkumin vérlemezke- összetapadás ellenes és prosztaciklin hatása az aszpirinéhez hasonlatos, jelezve ezzel azt, hogy véralvadásra hajlamos betegeknél az érrendszeri trombózist kikerülendő arthritisz ellenes terápia nagy hatékonyságú alternatív terápiája lehet.

5. Gyulladásgátló gyógyszerek: A 2004-ben megjelent “Oncogen” című folyóirat tanulmányában kutatók azt részletezik, hogy a kurkumin (és a rezveratrol is! ) az aszpirin, ibuprofen, sulindac, fenilbutazon, naproxen, indometacin, diclofenac, dexametazon, celecoxib és tamoxifen hatóanyagú gyógyszerek gyulladásgátló és tumorsejtek osztódását gátló hatásával veszi fel a harcot.

6. Oxaliplatin (kemoterápiás gyógyszer ): A 2007-ben, az “International Journal of Cancer”-ben megjelent tanulmány úgy találta, hogy a kurkumin felülmúlja az oxaliplatin, mint rákos sejt antiproliferatív agens hatását a colorectalis rákos sejtvonalakban.

7. Metformin (diabétesz gyógyszer): A 2009-ben, a ” Biochemistry and Biophysical Research Community”- ban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy a kurkumin értékes lehet a cukorbetegség kezelésében, megállapítva, hogy az aktiválja az AMPK hatásmechanizmust (amely növeli a glükóz felvételét), és elnyomja a glukoneogenetikus génexpressziót (ami gátolja a glükóz termelést a májban) a hepatoma sejtekben (a máj rákos sejteiben). Érdekes módon azt találták, hogy a kurkumin 500-tól 100.000-szer (a tetrahydrocurcuminoidokra (THC)-ra vonatkoztatva) hatékonyabb, mint a metformin nevű gyógyszer az AMPK és az acetil-CoA karboxiláz (ACC) ciklusok aktiválásában.

8. Gyógyszerrezisztens rákfajták: Egy másik kutatási vonal a kurkuma és összetevői figyelemre méltó terápiás tulajdonságait fedi fel a gyógyszer rezisztens és multirezisztens rákfajták kezelésében.   Mára már több tucat tudományos anyag bizonyítja a kurkumin vezető rákölő szerepét.

Nem kevesebb, mint 54 tanulmányt találtunk, amely közül mind azt jelzi, hogy a kurkumin rákos sejtek halálát indukáló hatással rendelkezik, illetve a gyógyszer-rezisztens sejtvonalakat érzékennyé teszi a hagyományos kezelésekre.

27 tanulmányt ismerünk, amelyben a kurkumin képes sejthalált előidézni, vagy a multigyógyszer rezisztens rákos sejtvonalakat felkészíteni, érzékennyé tenni hagyományos kezelésekre.

Figyelembe véve a kurkuma több ezer éves erős múltját, azt ahogy különböző kulturák élelmiszerként és gyógyszerként használták évezredeken át, a kutatók a kurkumint alternatív adjuváns kezelésként javasolják a rákkal folytatott harcban.

Nekünk is van ám egy jó javaslatunk: használjuk a kurkumát minden nap, kisebb kulináris dózisokban, szórjuk bele a levesekbe, főzelékekbe stb, hogy később ne legyen szükségünk a nagyobb koncentrációjú kivonatra. A súlyos betegségek megelőzése a legjobb gyógymód!

Források:

  • P Usharani, A A Mateen, M U R Naidu, Y S N Raju, Naval Chandra. Effect of NCB-02, atorvastatin and placebo on endothelial function, oxidative stress and inflammatory markers in patients with type 2 diabetes mellitus: a randomized, parallel-group, placebo-controlled, 8-week study. Drugs R D. 2008;9(4):243-50. PMID: 18588355
  • B Lal, A K Kapoor, O P Asthana, P K Agrawal, R Prasad, P Kumar, R C Srimal. Efficacy of curcumin in the management of chronic anterior uveitis. Phytother Res. 1999 Jun;13(4):318-22. PMID: 10404539
  • Jiayuan Sun, Weigang Guo, Yong Ben, Jinjun Jiang, Changjun Tan, Zude Xu, Xiangdong Wang, Chunxue Bai. Preventive effects of curcumin and dexamethasone on lung transplantation-associated lung injury in rats. Crit Care Med. 2008 Apr;36(4):1205-13. PMID: 18379247
  • J Sun, D Yang, S Li, Z Xu, X Wang, C Bai. Effects of curcumin or dexamethasone on lung ischaemia-reperfusion injury in rats. Cancer Lett. 2003 Mar 31;192(2):145-9. PMID: 18799504
  • Jayesh Sanmukhani, Ashish Anovadiya, Chandrabhanu B Tripathi. Evaluation of antidepressant like activity of curcumin and its combination with fluoxetine and imipramine: an acute and chronic study. Acta Pol Pharm. 2011 Sep-Oct;68(5):769-75. PMID: 21928724
  • R Srivastava, V Puri, R C Srimal, B N Dhawan. Effect of curcumin on platelet aggregation and vascular prostacyclin synthesis. Arzneimittelforschung. 1986 Apr;36(4):715-7. PMID: 3521617
  •  Yasunari Takada, Anjana Bhardwaj, Pravin Potdar, Bharat B Aggarwal. Nonsteroidal anti-inflammatory agents differ in their ability to suppress NF-kappaB activation, inhibition of expression of cyclooxygenase-2 and cyclin D1, and abrogation of tumor cell proliferation. Oncogene. 2004 Dec 9;23(57):9247-58. PMID: 15489888
  • Lynne M Howells, Anita Mitra, Margaret M Manson. Comparison of oxaliplatin- and curcumin-mediated antiproliferative effects in colorectal cell lines. Int J Cancer. 2007 Jul 1;121(1):175-83. PMID: 17330230
  • Teayoun Kim, Jessica Davis, Albert J Zhang, Xiaoming He, Suresh T Mathews. Curcumin activates AMPK and suppresses gluconeogenic gene expression in hepatoma cells. Biochem Biophys Res Commun. 2009 Oct 16;388(2):377-82. Epub 2009 Aug 8. PMID: 19665995
Facebook Kommentek

A szerzőről

Send this to friend