Mérgező hármas a körömlakkokban

1
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

girl--red-nail-polish--manicure--nail-file_3219781Bár a körömlakk sokak számára szinte elengedhetetlen szépségápolási cikk, érdemes elgondolkodni azon, hogy aminek ennyire kellemetlen szaga van és az üvegén a gyúlékony felirat látható, az tényleg nélkülözhetetlen-e a szépségünkhöz.

A körömlakkokat vizsgálva három gyakran használt kémiai összetevő fedezhető fel. A dibutil-ftalát, a formaldehid és a toluol olyan kémiai anyagok, melyeknek egészségkárosító hatása lehet ránk nézve. Az eredmények alapján pedig nem csak a szép körmökre vágyóknak van okuk az aggodalomra, hanem a kozmetikai szalonokban dolgozó körömépítőknek is.

A körömlakk semmivel össze nem téveszthető szagát a különféle alkoholok, oldószerek és gyanták/műanyagok keveréke adja. Ezek az oldószerek ugyanazok az illékony szerves vegyületek, mint amiket a háztartási festékek és fénymázak is tartalmaznak. Ezáltal ugyanazokat a káros hatásokat idézik elő, mint fejfájás, fáradtság, légzési nehézség, szem-, bőr- és légúti irritáció. Emellett a legtöbb illékony szerves vegyület rákkeltő és neurotoxikus is. A körömlakkban használatos színanyagok nagy része szintetikus anyag, amelyekkel sokféle neurotoxikus és rákkeltő hatás hozható összefüggésbe. Sokféle összetevő kerülhet bele egy üveg körömlakkba. A zöld mozgalom hívei azonban főként az ún. „toxikus hármasra” szokták felhívni a figyelmet, amivel a körömlakkot használóknak mindenképp tisztában kell lenniük: ezek a dibutil-ftalát, a toluol-vegyületek és a formaldehid.

A ftalátok szerves vegyületek, melyek nem képeznek erős kémiai kötéseket és lassú, de hosszú ideig tartó párolgással szabadulnak fel a különböző termékekből. A PVC lágyítására használják ezeket az anyagokat, hogy rugalmasak legyenek a termékek. Padlóban, lambériában, műanyag burkolatokban és egyéb műanyag cikkekben is előfordulnak. A ftalátok használatát az Európai Unióban a reprodukciót (DEHP, BBP, DBP, DIBP), ill. a gyermek fejlődését károsító hatásaik miatt korlátozzák. Egyes ftalátok a hormonrendszerbe avatkozva korai pubertást okoznak, károsítják a férfiak szaporodási képességét és csökkentik a serdülő hímneműek tesztoszteronszintjét, ami alacsony spermaszámhoz vezet, ezért összefüggésbe hozhatók a férfiak termékenységi problémáival. A ftalátok át tudnak jutni a placentán, és a gyermeket már az anyaméhben is károsítják. Összefüggésbe hozták például a DEHP-et az asztmával és az allergiával is és ismert, hogy az anyák átadják a DEHP „tartalmukat” a gyermekeiknek. A ftalátok hatásairól döntően állatkísérletekből származó adatok állnak rendelkezésre, kevés tanulmány vizsgálta a ftalátok emberekre gyakorolt egészségügyi hatásait. A laboratóriumi állatokon végzett kísérletekben viszont már megállapították, hogy számos reproduktív, egészségügyi és fejlődési probléma fűződik a ftalátokhoz. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC), ill. az európai veszélyes anyagokról szóló jogszabály (67/548/EGK irányelv) értelmében a ftalátok emberben nem rákkeltők. A Di(2-etilhexil)ftalát szerepel a „nagy valószínűséggel emberben rákkeltő” anyagok listáján, amelyet az amerikai Egészségügyi és Humán Szolgáltatási Részleg Közegészségügyi Szolgálatának Nemzeti Toxikológiai Programja tett közzé a rákkeltő anyagokról szóló tizenegyedik jelentésében. Bár a dibutil-ftalát használatát betiltották az EU-ban, egyes kozmetikumok a mai napig tartalmazzák.

A toluol (vagy metilbenzol) színtelen, 111 °C-on forró folyadék. Szaga a benzoléra emlékeztet. Neve is mutatja, hogy a benzolhoz áll legközelebb, annak homológja, tulajdonságai is a benzoléhoz hasonlók. Tárolásakor figyelni kell az edény anyagára, bizonyos műanyagokat old. Erősen párolog. Közvetlen belélegezve közepesen vagy erősen mérgező. Az agyat és idegrendszert károsítja, részegséghez hasonló állapotot, nem ritkán hallucinációt okoz. Ipari felhasználására szigorú munkavédelmi előírások vonatkoznak. Az egyik leggyakrabban előforduló talajszennyező anyag, a talajvízzel is bejuthat a szervezetbe.

A formaldehid szerves vegyület, szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, színtelen, szúrós szagú anyag.
R-mondatok:
R 23/24/25: Belélegezve, bőrrel érintkezve és lenyelve mérgező.
R 34: Égési sérülést okoz. R 40: A rákkeltő hatás korlátozott mértékben bizonyított.
R 43: Bőrrel érintkezve túlérzékenységet okozhat (szenzibilizáló hatású lehet).

S-mondatok:
S 1/2: Elzárva és gyermekek számára hozzáférhetetlen helyen tárolandó.
S 26: Ha szembe jut, bő vízzel azonnal ki kell mosni és orvoshoz kell fordulni.
S 36/37/39: Megfelelő védőruházatot, védőkesztyűt és szem-, arcvédőt kell viselni.
S 45: Baleset vagy rosszullét esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha lehetséges, a termékcímkét meg kell mutatni.
S 51: Csak jól szellőztetett helyen használható.

A formaldehid szerves vegyület, szén-, hidrogén- és oxigénatomokból épül fel, a legegyszerűbb aldehid. Nagyon reaktív, számos vegyülettel lép kondenzációs reakcióba, metilol- vagy metilén származékokat eredményezve.
A formaldehidet az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Rákkutatási Hivatala 2004-ben emberi rákkeltő hatású anyaggá minősítette.
A formaldehidet a légtérből belélegezve, elsősorban az orrnyálkahártya veszi fel. Bőrön át is képes bejutni az ember szervezetébe.

Léteznek olyan körömlakkoklakkok, amikben nincs meg ez a toxikus hármas, ennek ellenére valamilyen szintetikus anyag szinte biztos hogy van bennük, hiszen a színeket nehéz mesterséges anyag nélkül tartóssá tenni.

A körömlakk eltávolítása sem egészséges eljárás, ugyanis a körömlakk lemosók nagy mennyiségben tartalmaznak acetont, ami szintén allergiás reakciókat válthat ki, irritáló hatású a szemre és tüdőre, és etil-acetátot is tartalmaz, ami irritálja a légzőrendszert, a szemeket, e mellett narkotikum és idegméreg, valamint káros a májra és vesére.

79Nem minden körömlakkban találhatóak meg az itt kiemelt, egészségre káros összetevők, tehát mielőtt körmöst választunk, a referenciái mellett érdemes érdeklődni az alkalmazott termékekről is. A világmárkák nagy része és a minőséget garantáló termékcsaládok már körültekintően válogatják meg az alapanyagokat, azonban negatív példákkal továbbra is találkozhatunk.

Fontos odafigyelni, hogy manikűrösünk csak minőségi, leinformálható termékekkel dolgozzon. Az Európai Unióban a körömlakkokhoz, műköröm anyagokhoz biztonsági adatlapot kell tartani. Információt szolgáltat a felhasználók számára a vegyszerek, veszélyes anyagok fizikai, kémiai és élettani hatásairól, valamint a vegyi anyagok biztonsági felhasználásáról, tárolásáról és a maradék biztonságos felhasználásáról.

Facebook Kommentek

A szerzőről

Send this to friend