Mik azok a különféle gabonapelyhek amiket reggelire fogyasztunk?

2
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

cereal-fruityNéhány évvel ezelőtt meginterjúvoltam egy élelmiszer-tudóst a gabonapelyhekről. Elmondta, amit már amúgy is gyanítottam- a dobozos reggeli gabonapelyhek, még akkor is, ha az “egészségesebb” kategóriába tartoznak, halott élelmiszerek. Azt mondta, hogy ezeket főzik, sütőben vagy épp olajban sütik- addig, amíg aztán ki is ölnek belőlük minden tápanyagot. Ha ez eddig nem volt elég, át is itatják őket szintetikus vitaminokkal és ásványi anyagokat tartalmazó vegyületekkel. Ez egy üres gesztus – csakolyan üres, mint a pelyhek tápértéke. Kár, hogy sok millió ember ezekkel a gabonafélékkel kezdi a napot.

Scott Bruce, a “Cerealizing America”, “Amerika elgabonapelyhesítésében” írja: “…az amerikaiak 2.7 milliárd doboz reggeli gabonapelyhet esznek évente. Ha az üres zabpehelydobozokat egymás mellé raknánk, úgy hogy az egyik teteje a másik alját érné, a képzeletbeli vonal a Holdig és vissza futna.”

De úgy látszik, hogy az előre elkészített ételek által nyújtott kényelem a tápérték felett áll.

Ezek a pelyhek az olcsó áruk megtestesítői, amelyeket a gyártási folyamat nagyobb hozzáadott értékű áruvá varázsol és nyereséges iparággá tesz. A összetevők nyugtalanító átfedést mutatnak macskám eledeljének összetevőivel. Valahogy ezek az ételek tudatunkban egészségesként rögzültek, azonban bármennyire is nehéz elhinni, gyakorlatilag jócskán lerontott élelmiszerekről van szó.

Hogyan ölik meg…

A californiai élelmiszer- író Vanessa Barrington egy színes leírása arról szól, hogy mi kell ahhoz, hogy a dobozos reggeli gabonapehely tápértékét teljesen lenullázzák. …

Kids-Cereal-Aisle“Az egész szemeket zúzzák, megőrlik és egy óriási tartályba helyezik, ahol aromákkal és vitaminokkal keverik össze, majd több órán át magas hőfokon főzik őket. A kapott zabkását ezután:

megszárítják kissé, majd óriás hengerek alatt lelapítják, hogy pelyhekké alakuljon. Ezután egy szuper-forró felületről cukorral, vitaminokkal és egyéb adalékanyagokkal permetezik be azt, pontosabban: vízzel, cukorral, adalékokkal, élelmiszer színezőanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, tartósítószerekkel és sóval. A pelyhek, illetőleg az extrudálás utáni tetszőleges számú és alakú formák ekkor jönnek csak elő a gépekből, hogy aztán megszárítsák és csomagolják őket.

Ez a forgatókönyv rosszabb, ha figyelembe vesszük az összes olyan anyagot, amelyekkel gyakran még tovább bővül a halott étel ” tartalma”. Általában már cukor helyett mesterséges édesítőszerekkel, szintetikus vitaminokkal, mesterséges színezékekkel, feldolgozott sóval, mesterséges ízesítővel tarkítják az összetevők listáját. Az élelmiszer-alkalmazások szakértői szerint: ” A cukor bevonatok meghosszabbítják a szabatosságot.” Egyéb összetevők is adhatók a cukor bevonathoz, amelyek a funkcionalitást fokozzák.Kiegészítésként keményítőt, dextrint vagy maltodextrineket adnak a gabonafélék felszinéhez, hogy javítsák eltarthatóságukat.”

Vannak mindenféle tudományos trükkök arra is, hogy gabonapelyhünk ropogós, levegővel teli, étvágygerjesztően szép színű és jó ízesítésű legyen. A tudósok még arra is rájöttek, hogy egy vékony réteg cukor távol tarthatja a tejet épp annyi ideig, amennyi ahhoz szükséges, hogy ropogósak maradjanak a kis darabkák.

Szó mi szó, mindent el lehet mondani róluk, csak azt nem, hogy egészségesek.

 

 

Facebook Kommentek

A szerzőről

” Tudom, hogy féltek. Féltek tőlünk. Féltek a változástól. Nem ismerem a jövőt. Nem azért jöttem, hogy elmondjam, hogyan fog végződni a háború. Azért jöttem, hogy elmondjam, hogyan kezdődik. Leteszem ezt a telefont, és megmutatom az embereknek, amit eltitkoltok előlük. Megmutatom nekik milyen a világ, nélkületek. A szabályok, ellenőrzés, határok, és korlátok nélküli világot. Egy olyan világot, ahol minden lehetséges. Hogy utána hogyan folytatjuk, az csak rajtatok múlik.”

Legyél Te is kontribútor!

Send this to friend