Napi egy csésze kakaó már elegendő arra, hogy megelőzze a memóriavesztést

0
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

kakaó

“A kakaó olyan bioaktív összetevőket – flavanolokat – tartalmaz, amelyek képesek visszafordítani a korral járó memórivesztést” – állítja egy új tanulmány a Nature Neuroscience-ből.

Az új tanulmány egy csoport 50 és 69 év közötti önkéntest tanulmányozott, miután a napi csésze kakaójukat elfogyasztották. A Columbia University Medical Center (CUMC) tudósai azt figyelték meg, hogy a kakaó flavanoljainak mennyiségét növelve javítható az agy működése, valamint a memóriatesztek eredményei is.

A kutatócsoport vezetője: Adam M. Brickman szerint ez a tanulmány az első, ami felfedi az elfogyasztott flavonolok és az agyműködésbeli változások közti kapcsolatokat.

Az önként jelentkezőkön memóriatesztet végeztek az ital fogyasztása előtt és után. A korral együttjáró memóriaveszteség az agy gyrus dentatus régiójához kapcsolódik. A memóriaképződés teljesítménye általában a korral csökken.

A tanulmány 37, 50-69 éves embert véletlenszerűen két részre osztott. Az első csoport a kakaót 900mg flavanoltartalommal kapta, míg a másik csoport csak 10 mg-al. A kísérlet 3 hónapig tartott.

Ahogy a Huffington Post számolt be róla:

“A nagy flavanoltartalmú kakaót fogyasztó csoport ugrásszerű memóriajavulást és megemelkedett véráramlást mutatott a gyrus dentatus régióban.”

A vezető szerző Scott Small, a Columbia University Medical Center neurológia professzora New Yorkban az alábbiakat mondta egy sajtóközleményében:

“Ha a résztvevő egy tipikus 60 éves ember memóriájával rendelkezett a tanulmány elején, három hónap után ez a személy átlagosan egy tipikus 30 vagy 40 éves ember memóriájával távozott. A tanulmány elsőként mutatja azt, hogy a flavanolok javítják az emberek gyrus dentatus régiójának működését, és különösen az öregedő emberekét.”

Azonban a professzor arra is figyelmeztetett, hogy sokkal nagyobb volumenű tanulmányokra van szükség az eredmények megerősítéséhez. A következő lépés az lesz, hogy nagyobb csoportokat fognak tesztelni, hogy jobban megértsék a flavanolok kapcsolatát a memóriával.

A kísérleti alanyok 20 perces minta-felismerés gyakorlaton vettek részt, amelynek célja az volt, hogy értékeljék az agy gyrus dentate régiójának működését. Az eredmények nagyon kielégítőek voltak.

A vezető szerző Adam M. Brickman szerint:

“Amikor a kutatási alanyok agyát feltérképeztük, észrevehető javulást láttunk a gyrus régió működésében azoknál, akik a magas kakaó-flavanolt italt fogyasztották.”

A kutatást támogatta a nagy amerikai élelmiszer vállalat, a Mars Inc., amely az italt készítette és a tanulmányt részben finanszírozta.

Ahogy a “The Independent”-nek Dr Ashok Jansari kognitív neuropszichológus elmondta:

“A tanulmány bizonyítja, hogy a nem-gyógyszeres beavatkozások is javíthatják az agy működését és a tanulmány szerzői jelentős mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy javíthassuk kognitív egészségünket.”

A szakértők hozzátették, hogy a tanulmány nem azt jelenti, hogy az embereknek több csokoládét kell enniük, mert a kísérletben használt ital egy speciális kakaóbabból készült. A csokoládé nem a legjobb flavonol forrás.

Egy erre a célra megfelelő étcsokoládé általában 45-80% kakaót tartalmaz, míg az átlagos csokiban csak 5-7% ez a mennyiség. Az is elképzelhető, hogy a következő években a boltokban látni fogunk új típusú, nagy potenciájú kakaó termékeket is a polcokon.

Flavanolok egyébként a fekete teában, almában, szőlőben, szederben és cseresznyében is találhatók (szerk.)

Források:

1) Nature

(2) A Huffington Post

Facebook Kommentek

A szerzőről

Send this to friend