A napsütötte körömvirág

0
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

körömvirágA növények, különösen a gyógynövények nagyon közel állnak a szívemhez. Mivel mindegyikre csodálattal tekintek, nehéz egyet-egyet kiemelnem közülük. Mégis valami miatt a körömvirág (Calendula officinalis) az első pillanattól kezdve rabul ejtett – talán a szép, bársonyosan megvillanó, narancssárga szirmai nyűgöztek le elsőként. Később persze megismertem, megtapasztaltam jótékony tulajdonságait is. Olvass tovább, hogy Te is rájöjjél, miért is olyan nagyszerű gyógynövény a körömvirág!

A körömvirág nyár elejétől egészen őszig virágzik, így gyűjteni is a napfényes nyári napokon érdemes. Fészkes virágzatának szirmai tartalmazzák a hatóanyagokat, azokat használhatjuk. Érdekesség: A körömvirág is az időjósló növények közé tartozik. Régen úgy tartották, ha reggel 7 óra előtt nem bontja ki a szirmait, az esőt jelent.

A körömvirág az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövény. Készíthetünk belőle teát, krémet, tinktúrát, olajat. Néhány évvel ezelőtt szemtanúja is voltam, ahogy a régi hagyományok továbbélnek, ugyanis a nagymamám házilag készített körömvirág kenőcsöt. Elmesélte, hogy nagyon beválik a visszeres panaszokra, a gyulladt, érzékeny bőrt szépen nyugtatja, táplálja, sebgyógyító hatású. Valóban lehet alkalmazni visszeres panaszok esetén is, mivel a benne található flavonoidok erősítik az érfalat, gyulladáscsökkentő hatásúak. Bármilyen jellegű – akár műtét utáni – heg esetén is érdemes a körömvirágos tégelyhez nyúlni, ugyanis rekordsebességgel gyógyítja be a sebeket, hegeket, vágásokat, bőrsérüléseket. Eredményesen használható vérömlenyek, felfekvések, fekélyek esetén is.

A körömvirág sárga szirmaiban található összehúzó-, fertőtlenítő- és keserűanyagoknak köszönhetően nagyon jót tesz az emésztőrendszernek is, különösen gyomorhurut, túlzott gyomorsavtermelés okozta fekély, vékonybélhurut, máj- és epeproblémák esetén. Serkenti az emésztőenzimek működését, így segíti az emésztést. Mivel gyulladáscsökkentő és nyugtatja a nyálkahártyát, ezért hasmenés esetén is érdemes bevetni.

Vallom, hogy minden egyes növény saját rezgéssel rendelkezik, ami a hatóanyagokon túl kiegészíti a terápiát. Minden egyes növény nemcsak a testünkre, hanem a lelkünkre is hat. A körömvirág a maga csodás narancssárga szirmaival a derűt, a napfényt, a könnyedséget lophatja be a lelkünkbe. A vidám szirmok az éltető napfény erejét, a melegséget sugallják, így ha éppen erre vágysz, akkor igyál egy bögre körömvirág teát, vagy nézd meg a képét és merülj el benne! Figyeld meg, mit üzen számodra ez a növény!

 

 

Facebook Kommentek

A szerzőről

Kelemen Lívia fitoterapeuta, magyar szakos bölcsész és tanár

Már tizenéves koromban észrevettem, hogy különös szeretettel, érdeklődéssel fordulok a természetes gyógymódok, főleg a gyógynövények felé. A lelkesedés és az elhivatottság érzése az évek múlásával egyre inkább erősödött, így a magyar szakos egyetemi éveim alatt megszereztem a fitoterapeuta (gyógynövényszakértő) természetgyógyász szakvégzettséget. Roppant szerencsés embernek mondhatom magam, mert diplomamunkámban ötvözhettem a két szenvedélyemet, a nyelvészetet és a gyógynövényeket, hiszen egy 1710-es években íródott herbárium gyógynövényneveit vizsgáltam.  Eddigi életem során megadatott a lehetőség és szerezhettem tapasztalatot mind az oktatás, mind a fitoterápia területén. Lenyűgöz a gyógynövények egyedisége, szépsége, és észrevettem, hogy minden egyes növény saját rezgéssel, energiával rendelkezik, amivel természetesen a terápia kiegészül.  Fitoterapeutaként azt vallom, hogy az emberre test-lélek-szellem egységeként, azaz holisztikusan kell tekinteni. Fontosnak tartom a lelket, a másikra való odafigyelést, illetve hogy az emberek egyre tudatosabban legyenek jelen saját életükben. Ennek szellemében igyekszem segíteni azoknak, akik hozzám fordulnak tanácsért. Megtalálható vagyok Balatonfüreden, a Biotitok Gyógytéka nevű üzletemben.

Send this to friend