Sokkoló tudomány: Az úszómedencékben lévő klór a napfényvédő szerek anyagát mérgező, rákot okozó vegyületté alakítja át

0
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

(NaturaHirek.com ) Ha úgy gondolod, hogy ha napfényvédőt kensz magadra és a gyermekeidre mielőtt a medencébe csobbansz egészséges, érdemes lesz újra gondolnod ezt az alábbi cikk alapján.

Egy új tanulmány a fényvédőt erősen azon termékek listájára helyezi, amelyek többet ártanak, mint használnak. Orosz tudósok felfedezték a klór és a napfényvédő szerek együttes pusztító hatását.

A Lomonosov Moszkvai Állami Egyetem kutatói felfedezték, hogy a napfényvédő szerek legnépszerűbb hatóanyaga: az avobenzon, a klórtartalmú vízben sokkal veszélyesebbé válik mint egyébként valójában. A víz, a fenolok és az acetil-benzolok keverésével előállított vegyi anyagok közül kettő különösen toxicitása miatt különösen veszélyes. Ez a reakció a nedves bőrön történik, amikor a fényvédő reagál az UV-sugárzásra, valamint a klórozott vízre. A vegyi anyagok olyan problémákhoz okozhatnak, mint az immunrendszer károsodása, meddőség és rák.

Az olyan medencékben, amelyek réz-sókat használnak, hogy a víz kék legyen, ez a reakció még rosszabb. Ebben az esetben a fényvédő bromoformmá alakul át, egy olyan anyagra, amely idegrendszeri rendellenességekhez, májproblémákhoz és veseproblémákhoz kapcsolódik.

A napvédőn kívül az avobenzont gyakran használják a napfényvédelmet kínáló egyéb kozmetikai cikkekben is, mint pl: hidratáló krémek, alapozók és rúzsok esetében.

Kerüljük akkor el az avobenzont?

Miközben még mindig vannak megválaszolatlan kérdések arról, hogy milyen messzehatóak ezen reakció hatásai, elegendőnek kell legyen az aggodalomra már ez az ok is.

A Kansas Egyetem bőrgyógyásza, Daniel Aires szerint: “… nagyon káros vegyületek keletkezhetnek, amelyek közül néhány ismert rákkeltő anyag is van. Nem ismert, hogy mennyire szívódik be a bőrbe, olyan szinten-e, amely a rák kockázatát okozhatja vagy potenciálisan növelheti. De ez a jelenség már önmagában is aggasztó.”

Hozzátette, hogy az embereknek különösen óvatosnak kell lenniük abban, hogy milyen típusú fényvédőt használjanak kisgyermekek számára, akiknek esetleg a szájukba is kerülhetnek a vegyszerek, például ha úszás után nyalogatják például a karjukat.

A tudósok most azt vizsgálják, hogy az avobenzon hogyan bomlik le édesvízben és a tengervízben, hogy megnézzék, vannak-e hasonló veszélyek.

Biztonságosabb napvédő

Ha biztonságos napvédelmet szeretnél magad vagy gyermeked számára, akkor a cink-oxid sokkal jobb választás.

A fényvédők használata nem ajánlott akkor, ha csak rövid ideig tartózkodunk a napon, vagy akkor amikor már a bőrünk egyébként is lebarnult. 15-20 perc szabadidő eltöltése mindössze annyit tesz, hogy segít a legtöbb ember testének megfelelő mennyiségű D-vitamint termelni, ami védelmet nyújt a sokféle típusú rákos megbetegedések ellen. A D-vitamin-hiány kapcsolódik a cukorbetegséghez, a rákhoz, a vesebetegséghez, a szívbetegséghez, az elhízáshoz és a depresszióhoz is. A fényvédő ténylegesen megakadályozza a bőr D-vitamin termelését, ami rosszabbá teszi a hiányosságokat. A természetes antioxidánsok fogyasztása segíti a bőr napégés ellenálló képességének fejlődését.

Egy kicsit zavaró lehet megtudni azt, hogy valami, ami védelmet kíván nyújtani, valójában ellenkező hatást gyakorolhat, de fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a dolgokkal, hogy ne legyen hamis biztonságérzetünk. Sok napvédő anyag mérgező vegyi anyagot tartalmaz, és most úgy tűnik, hogy az úszómedencék klórtartalma még mérgezőbbé teszik azokat.

Források:

The Sun

DailyMail

Facebook Kommentek

A szerzőről

” Tudom, hogy féltek. Féltek tőlünk. Féltek a változástól. Nem ismerem a jövőt. Nem azért jöttem, hogy elmondjam, hogyan fog végződni a háború. Azért jöttem, hogy elmondjam, hogyan kezdődik. Leteszem ezt a telefont, és megmutatom az embereknek, amit eltitkoltok előlük. Megmutatom nekik milyen a világ, nélkületek. A szabályok, ellenőrzés, határok, és korlátok nélküli világot. Egy olyan világot, ahol minden lehetséges. Hogy utána hogyan folytatjuk, az csak rajtatok múlik.”

Legyél Te is kontribútor!

Send this to friend