Új tanulmány: alacsony zsírtartalmú és lefölözött tejet fogyasztó gyerekek a legkövérebbek

4
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

raw-milk-children

Az “Archives of Disease in Childhood” című tudományos folyóirat ez év március 18-ai számában megjelent jelentés szerint az alacsony zsírtartalmú tej fogyasztása súlygyarapodáshoz vezet óvodás korú gyerekek esetében.

Jól olvastad!

Azok a gyerekek akik alacsony zsírtartalmú tejet fogyasztanak, általában nehezebbek, mint teljes tejet fogyasztó társaik. A sovány, lefölözött tejet fogyasztó gyerekekről pedig azt találták, hogy ők a legkövérebbek

Az eredmények kétségbe vonják a gyermekorvosok azon ajánlását, miszerint a gyerekeknek 2 éves kor után alacsony zsírtartalmú tejet ajánlott adnunk annak érdekében, hogy csökkentsük a jövőbeni súlyproblémák kialakulásának esélyét.

Úgy tűnik, ez a gyermekgyógyászati ​​tanács épp az ellenkezőjét éri el annak, ami a célja lenne.

Egy nagy tanulmány 10700 óvodást hasonlított össze azzal, hogy a gyerekek 2 majd 4 éves korában interjút készített a szülőkkel. A kutatók közvetlen megmérték minden kisgyermek magasságát és súlyát annak érdekében, hogy pontosan kiszámíthassák BMI (testtömeg-index) értéküket.

A kutatók azt találták, hogy azok a gyerekek voltak a legkövérebbek, akik sovány (1%), tejet ittak, tekintet nélkül a faji, etnikai vagy társadalmi-gazdasági státuszukra.

A 2%-os tejet ivó gyerekeknél mérték a következő legmagasabb BMI (testtömeg index) arányszámot, míg a teljes tejet ivó gyerekek voltak a legsoványabbak.

Ahogy Dr. Mark DeBoer egy NPR-nak írott e-mailjében elmondta, hogy ő és társszerzője: Dr. Rebecca Scharf- mindketten a University of Virginia dolgozói- “eléggé meg voltak lepődve” az eredményeken, mert pont az ellenkezőjét feltételezték.

Dr. DeBoer hozzátette, hogy az adatok azt is jelzik, hogy az alacsony zsírtartalmú tej fogyasztása a későbbiekben nem korlátozza a súlygyarapodást. Mára úgy gondolják, hogy teljes tej fogyasztása “lehet, hogy védelmet nyújt az egyéb, magasabb kalóriájú élelmiszerek elfogyasztása ellen.”

Más szóval, egy pohár teljes tej vacsorára jobban telíti a gyermekeket mint a csökkentett zsírtartalmú vagy sovány tej és megakadályozhatja azt, hogy a gyermek nassoljon.

Két másik tanulmány is azt mutatja, hogy az alacsony zsírtartalmú és a lefölözött tej, a gyerekek súlygyarapodását ereményezi

Nem ez az első tanulmány, amely azt jelzi, hogy az alacsony zsírtartalmú és a sovány tej súlyosabb gyermekeket eredményez.

Egy 2005-ben megjelent tanulmány az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine című folyóiratban megállapította, hogy sovány és az 1%-os tej fogyasztása 9-14 éves gyermekek körében meghízáshoz vezet, de a tejzsírfogyasztásról semmi ilyesmi nem derült ki.

Egy nemrégiben készült tanulmány, amely a “Journal of the American Dietetic Association”-ban jelent meg, megállapította, hogy a teljes tej és a csökkentett zsírtartalmú tej fogyasztásának váltogatása 2 éves kor után korai gyermekkorban megakadályozza a gyermekek túlsúlyosságát.

Források:

Prospective association between milk intake and adiposity in preschool-aged children.

www.npr.org

Facebook Kommentek

A szerzőről

Send this to friend