Ünnepi aromaterápia

0
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

Az év legcsodálatosabb napjai vannak előttünk.

Csupán csak azzal kapcsolatban támadtak bennem ellenérzések, ahogy manapság mindenki őrülten rohan a boltokba megragadni a legújabb, legtrendibb ajándékokat. A szekrények teteje már valószínűleg tele van meglepetésekkel, minden olyasmivel amikkel a multikat gazdagítjuk. Hol vannak már a kézzel készített ajándékok? Mondhatnátok…ki ér már rá arra?

Mi kíváncsiak lennénk, hogy vajon készít-e még valaki ajándékot? A képen olyan apró meglepetések láthatók. amelyeket a gyermekeimmel hoztam össze, nevetséges összegből. A szárított fahéjas alma mindenki kedvence szokott lenni.

Cinnamon-Dusted-apples

Akinek viszont nincs kedve vagy ideje fabrikálni, az alábbi aromaterápiás ötletekből is meríthet az ünnepekre. Az illóolajok aromaterápiás varázslata nagyon régóta ismert. A kérdés csak az: mennyi “terápiát” kaphat egy ember az illóanyagoktól?

A válasz: úgy látszik elég sokat. “Az aromaterápia működik”- mondta Rachel Herz, Ph.D., a világ egyik vezető illat pszichológusa, a “The Scent of Desire:Discovering our enigmatic sense of smell” ( “A vágy illata: titokzatos szaglás érzékünk felfedezése” ) című könyvében.

“A szagok a legnagyobb érzelmeket képesek felidézni bennünk.” Egyik más szenzoros rendszer sem kapcsolódik az agyunk olyan részeihez, amely az érzelmeket és a memóriát ily módon összekötné. Szaglásunk az egyik legközvetlenebb és leghatásosabb az érzékeink közül.” Ha egy bizonyos illat boldog memóriával társul- mondja Herz, szaglásunk később is pozitív érzéseket indít el és fokozza általános hangulatunkat.

Ezt szem előtt tartva, három kedvenc karácsonyi illatot választottam ki,amelyek a fenyő, borsmenta és fahéj lennének. Nézzük, hogy illatuk mire képes.

Íme a három módszer, amellyel ezeket az illatokat saját szolgálatunkba állíthatjuk, és kellemesebbé tehetjük az ünnepeket. Egyébiránt úgy gondolom nagyszerű ajándékok is lehetnek.

Ébredjünk fenyővel!

pine

“Az általános szabvány szerint, a fenyő egy boldog és nyugtató illatot képvisel”- mondja Herz. “Ez egy ünnepekhez társuló aroma is egyben, és amennyiben jó emlékeink vannak az ünnepekről, a fenyő megerősíti majd azokat a pozitív érzéseket.”

Ébredést segítő és frissitő illat is egyben, ami hasznos lehet egy ajándékcsomagolással eltöltött éjszaka után. Tegyünk egy-két fenyő illóolajjal átitatott fenyőtobozt az ébresztőóra mellé, vagy a lakás központi helyeire, vagy készítsünk fenyő potpourrit fenyőágakból és tobozokból. Helyezzünk egy pár fenyőágat egy vázába és állítsuk be a fürdőszobába- a zuhany gőze felszabadítja a fa illóolajait, így az egész fürdő fenyő illatú (és boldogság-termelő) lehet.

Edzés borsmentával

peppermint-oil-uses

Erős, élénkítő illatával, a borsmenta igazi energizáló lehet. “Ha fáradt vagy és egész este ajándékokat csomagoltál az egy egész napos főzés-sütés után, a borsmenta nagyon üdítő hatású lehet”- mondja Herz. és hozzáteszi, hogy “az edzés erejét is növelheti.” Néhány csepp borsmenta olajat csuklópántunkra csepegtetve, nagyobb izomerővel tudunk dolgozni, de házimunka végzés közben is felfrissíthet.

Bónusz hatás: a borsmenta illata csökkenti a fejfájást, migrént, néhány csepp borsmenta olajat halántékunkra dörzsölve biztos lesz az enyhítő hatás.

Fahéjjal a hálószoba kellemes illatáért

images

“A fahéj felmelegít”- mondja Herz. “A fahéj felmelegíti az orrodat, az szinte égni fog belül. Akkor is jó, ha fázol. ”

Mint kiderült, a fahéj fűszeres-csípős illata és íze – amit édes és sós ételek készítéséhez is használunk – többfajta étvágyat kavar fel bennünk. “A fahéj afrodiziákum is, így fel lehet használni hím szexuális izgalom indukálására is.”

Rejts el egy kis köteg fahéjat párod párnája alatt, vagy gyújts fahéj illatú gyertyát a hálószobában … és érezd, hogy milyen forró, fűszeres energia fog körülvenni az ünnepek alatt.

Boldog Karácsonyt!

Facebook Kommentek

A szerzőről

Send this to friend