Vissza a nyers mézhez, vissza a szeretethez és összetartáshoz

3
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

szokendi-geza

Mivel közelegnek az Ünnepek, valami emberit és szívmelengetőt szeretnék megosztani veletek. A nyers méz gyógyító erejéről beszélgettem a 86 éves Géza bácsival, a Lehel piacon, aki egész életét a méhészetnek szentelte. De amit megtudtam, az sokkal több volt ennél. Mert a méz nem elég, kell a szeretet is. Géza bácsi nem csak nagyszerű méhész, de nagyszerű ember is, akitől mindannyian tanulhatunk.

Most nem csak egy olyan módszert osztok meg veletek, amivel súlyos vírusos fertőzésekből lehet helyrejönni olyan esetekben, ahol az antibiotikumok már nem hatnak, hanem egy olyan ember szeretetét és bölcsességét, ami példaértékű lehet mindannyiunk számára.

Ezt mesélte el nekem Géza bácsi:

„Én a természettudományokkal már 20 éves koromtól foglalkozom, meg a méhészettel is. Itt az oklevelem, ’49-ben kaptam. Engem nagyon megihletett a méhek világa, az a szorgalom, meg az a pontosság, meg az a példaképül szolgáló államiság, ami a méhek életében van.”

„Már kicsi gyerekkortól ismerkedtem a méhekkel. Nálunk ez egy ilyen családi hagyomány, szerettük a méheket. De minden pálya olyan ám, hogy szeretni kell nagyon.”

„Mert az életben érzi az ember, hogy lelke is van. Amit szeret, azt szívesen csinálja. Nagy emberek műveit olvastam és ők is ezt vallják. Kölcsey Ferenc is azt mondja: »Szeretni az emberiséget: ez, minden nemes szívnek elengedhetetlen föltétele.«”

„A boldogságról Deák Ferenctől olvastam, aki Vörösmarty Júliának szóló levelében ezt írta: »Tudod lányom, a boldogság nem attól függ, hogy mások hogy viselkednek velünk, hanem, hogy mi hogyan viselkedünk másokkal.«”

„Én mindig azt követtem, amit szerettem csinálni. Ezek voltak az intések. Sokat dolgoztam mindig a célomért, magam csináltam a kaptárokat, gyümölcstermeléssel is szerettem foglalkozni. És szeretem a családomat, nagyon.”

„A fiamat beletanítottam a méhészetbe, megszerette, mert ez egy szabad pálya. Nem kell megremegni egy igazgató előtt, ha rossz kedvében van.”

„Mindig a piacon értékesítettük a fogyasztók felé a mézet és mindig is megvették. És hála istennek jó vevőköröm volt, az 50-es évek óta értékesítünk mézet a Lehel piacon.”

„Rájöttem arra és törekedtem is rá, hogy a mézet úgy hozzuk forgalomba, hogy minél kevesebb sérülés érje a gyógyhatását. Mert a méz nem csak édesség, hanem gyógyszer, az ősidők óta. Tulajdonképpen az ősember csak nyersen ette a mézet. Most is van rá lehetőség, mert mi itt lépes mézet árusítunk és kristályosat.”

lepesmez

„Ha a mézet hőkezelik, akkor már veszít az értékéből. Az a jó, ami nyers méz. Ezért van kint 5 táblán, illetve 8 táblán kiírva. Botladozzanak bele, – nagy betűkkel kiírtam – hogy elolvashassák az emberek és vegyék észre, hogy a nyers méz, ingyen gyógyította az embert százezer éveken keresztül. Míg ma komoly gondot okoz az államnak az orvosi kezelés, meg a gyógyszerekkel való ellátás… Ugyanis, mint minden más, ez is csak üzlet, a gyógyszerek világa.”

„Nem kell mindent elhinni, amit mondanak. Sorsát az ember maga alakíthatja. A baj mindig a meghajlás, ha nem vesszük saját sorsunkat előtérbe.”

„Még ebben a pár évben szeretnék hasznos tagja lenni továbbra is a társadalomnak és lépten-nyomon jó tanácsokkal látni el az embereket. Azért vannak ezek a táblák is kinn, hogy ébredjenek fel az emberek, mert én jobban művelődtem ebben a szakmában, hogy kristályos mézet kell fogyasztani, ami nincs hőkezelve. Magam is eszek belőle és érzem magam is azt, hogy jobb a látásom, már a 86.-ban vagyok és szeretek mozogni, szeretek dolgozni.”

„Hozzájárul az is, hogy nekem van két gyönyörű unokám, akik megszerették ugyancsak a méhészetet. Ez a nagy szeretet, ez tart bennünket össze és ez egészséget is ad, meg energiát is. A szeretet megléte az is hozzájárul az egészséghez, nagyon. És hála isten jó egészségben érezzük magunkat, semmi panaszunk nincsen.”

„A méhészetet mindig kell fejleszteni, korszerűsíteni, hogy a méheknek is jó legyen meg nekünk is, mert a méhek is érző lények. Azokat is a természet sújtja, például a szárazság. Szárazság idején itatni kell őket.”

„Mindig keresni kell, hogy mi segít rajtuk. Most például rájöttünk arra, hogy mivel megváltozott az időjárás, melegebb kaptárok kellenek, be kell őket takarni. Ezzel is elősegítjük a csöndes áttelelésüket.”

„Én azt gondolom, hogy vissza kell térni a természethez, minél jobban. Nem akarom lebecsülni az orvostudományt, annak is vannak jó oldalai, de az embernek magának is kell törődni az egészségével. Az orvos is azt mondja – vevőim visszamondták, akik bizalmas viszonyban vannak az orvosukkal – hogy, »nem adok én a megfázás ellen receptet, hanem ott a fokhagyma meg a méz«. E kettőnek, mindnek van baktérium ellenes hatása. A lényeg, hogy egészséges legyen az ember szervezete. Meg a gondolkodása is egészséges legyen, mindig keresse a jót.”

„Úgyhogy nem szabad kifejezetten az embernek orvosra támaszkodni, hogy az mondja meg a gyógyszereket. De sok mindent tud az ember saját magán segíteni.”

nyersmez

„A legtökéletesebbnek találom a lépes mézet. Nekem sok visszajelzésem van a lépes mézről. A lépes méz tele van propolisszal, amik a sejt födelek, attól barnák. A sejt, ami a tetején van, átjárja mézet. A mézben is benne van a propolisz, ami az ásványi anyagoknak és napenergiának a terméke. A vírusok ellen is hat. Sokszor zavarba vannak az orvosok, mert nem tudják, hogy vírus vagy baktérium. Itten nem kell zavarba lenni, csak meg kell enni.”

„Ebbe látom az óriási sikerét ennek a lépes méznek, meg a kristályosnak. Nem kell keresni, hogy vírusos vagy baktériumos. Szerintem én nem fogyasztanék antibiotikumot, ha mézet ehetek, meg nem is kell ebből sok. Hanem a szervezetet rendben kell tartani, az idegeket rendben kell tartani. Nagyon sok gond van abból, hogy az emberek idegileg gyengék. Szerintem a méz még az idegekre is kihat. Sokan kimerülnek, abban, hogy nem tudják, mikor mondanak igazat az emberek. Ez egy óriási probléma. Sok embert becsapnak, hány ember becsapódott ezekkel a svájci valutákkal is.”

„A fiam többször megkérdezte tőlem, hogyan tudtam én talpon maradni, mert ugye az életben sokat dolgoztam, hogy nagyobb katasztrófa nem ért bennünket. »Fiam úgy, hogy igyekeztem felismerni, hogy az emberek igazat mondanak vagy nem. Aki nem mondott igazat, azt el kellett kerülni.«”

A Szökendi méhészet megtalálható az interneten is, Szökendi Géza bácsi pedig rendíthetetlenül megtalálható a Lehel piacon a hét majdnem minden napján. Aki teheti, látogassa meg, a hihetetlenül finom nyers mézek mellé fog kapni még pár jó tanácsot is.

A mi szabad akartunk alatt áll, hogy az ilyen embereket támogatjuk, mint Géza bácsi, azzal, hogy tőle vásárolunk, vagy a multikat és a gyógyszergyárakat, akik szívtelenül teszik elénk a mérgeket. Géza bácsi méze természetes, a lehető legnagyobb szakértelem és gondoskodás van benne, ami szintúgy szolgálja az emberek érdekeit, mint amilyen gyengéd gondoskodással és hálával veszi körül a méheket is. Nem kizsákmányoló, nem arrogáns, nem profitéhes, nem pazarló és nem tiszteletlen.

Géza bácsi életfilozófiája nem is lehetne aktuálisabb a közelgő Ünnepek alkalmából.

Az ember feladata: az igazat, az igazmondó embert felismerni, a szépet megteremteni, a jót gyakorolni és igazán szeretni – Géza bácsi, 2009

A kérdésemre pedig, ami az volt, hogy mi a hosszú és boldog élet titka, ezt válaszolta:

„Amit Kölcsey is mondott: »Szeretni az emberiséget: ez, minden nemes szívnek elengedhetetlen föltétele.«

„A szereteten múlik minden, szeretnie kell a családját az embernek, igazat kell mondani, minden esetben, amíg csak lehet és kikerülni azt, akik be akarják csapni. Ezt mondhatom útravalónak.”

Boldog Karácsonyt!

A szerző saját weboldala: vizmegoldas.hu

 

Facebook Kommentek

A szerzőről

Ha megkérdeznék tőlem, mire vagyok a legbüszkébb, akkor azt mondanám:

Hogy sokat láttam és sokat tapasztaltam és levontam a saját következtetéseimet.

Nem minden arany, ami fénylik. Nem minden igaz, ami hangos. Ne higgy a médiának! Ne vegyél olyan termékeket, amiket a tv-ben reklámoznak! Legyél nagyon büszke arra, hogy magyar vagy! Vannak gonosz és vannak jó emberek. A túléléshez kell az önismeret, de még jobban kell a jó emberismeret. Az ember képes fejlődni, változni és jobb emberré lenni. Mindenkiben ott lakozik a végtelen erő. A kérdésekre vannak igaz válaszok, csak keresni kell őket. Nem az számít, ki mit mond, hanem kinek milyen eredményei vannak. Mindig lehet tenni valamit a dolgokkal kapcsolatban. Felelősek vagyunk sorsunkért, tetteinkért és jövőnkért és szintúgy felelősek vagyunk embertársaink sorsáért is.

Send this to friend