A zöldség ízű csodagyümölcs: avokádó

0
Naturekszer.com LÁVA PÁROLOGTATÓ KARKÖTŐK

50%-os árengedmény!

avokado1

Sokáig nem volt szerencsém megkóstolni az avokádót, csupán szebbnél szebb fényképeket láttam róla. S eljött a pillanat, amikor egy kedves szakács ismerősömnek köszönhetően megízlelhettem az avokádókrémet. Finom és mutatós volt a zöldes színű mártogató, másik nevén guacamole. Mostanra már azt is tudom, hogy mi mindenre jó az avokádó. Olvass tovább, és ismerd meg Te is!

Herefán terem az aligátorkörte

A körte alakú gyümölcsöt termő avokádó fa (Persea americana) a babérfélék családjába tartozik, s lévén örökzöld, így télen sem veti le a levélköpenyét. A fa Közép-Amerikában őshonos, ahol már i.e. 5000-ben is fogyasztották a gyümölcsét, ám a 18. század óta termesztik a trópusi, szubtrópusi és mediterrán vidékeken is.

Az amerikai őslakos indiánok már évezredek óta haszonnövényként termesztik, s a tápláló terméshúst nyersen fogyasztják. A termést aligátorkörtének is nevezik, s hogy még egy izgalmas nevet említsek: az aztékok ahuacatl, azaz ’herefa’ néven ismerik az avokádót, mivel a termések párosával csüngnek az ágakon. Maga a termés körte vagy gömbölyded alakú, a héja zöld színű, illetve vörösesbarna vagy feketés árnyalatú, műbőrhöz hasonló tapintású. A világoszöld, fehér vagy sárgás színű terméshús állaga a vajhoz hasonlítható, s enyhén dió ízű. A termés közepében található a szintén értékes mag, ami akár tojás nagyságúra is megnőhet.

S hogy zöldség-e vagy inkább gyümölcs az avokádó? Maradjunk a zöldség ízű gyümölcs megnevezésnél, mely találóan áthidalja a besorolhatóság nehézségeit. Az aligátorkörtét sós és édes ételek elkészítéséhez is használhatjuk: ízesíthetjük citrommal, különböző fűszerekkel, de Hawaiion és Délkelet-Ázsiában cukrozva, illetve édes üdítővel elkeverve kedvelik.

Mi jót tesz a szervezeteddel az avokádó?

A gyümölcs igen gazdag telítetlen zsírsavakban, ami segíti a szív- és érrendszer egészséges működését, regenerálódását, illetve csökkenti a koleszterinszintet.

Mivel sokféle vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, így segíti a raktáraink feltöltését: tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és E-vitamint, továbbá cinket, káliumot, magnéziumot, mangánt, rezet és vasat.

Az avokádó lúgosítja a szervezetet, és a könnyen emészthető ételek közé sorolható.

A gyümölcs magjából hidegen sajtolt olaj csodákat tesz a száraz bőrrel, lassítja a bőröregedést. Ezt a hatását a kozmetikai ipar is kiaknázza, s tápláló krémek összetevőjeként alkalmazza az avokádó olajat.

Az avokádó csekély mennyiségű cukrot tartalmaz, így odafigyeléssel cukorbetegek, vagy akár diétázók is bátran beiktathatják az étrendjükbe.

Érdekesség: az avokádó tejszerű nedve, ha levegővel érintkezik, vörösre színeződik. Ezt a tulajdonságát az indiánok textilfestésre használták. A szép vörösesbarna alapszínű fából bútorokat, épületeket, fafaragásokat lehet készíteni.

avokado fa

 

 

 

 

Facebook Kommentek

A szerzőről

Kelemen Lívia fitoterapeuta, magyar szakos bölcsész és tanár

Már tizenéves koromban észrevettem, hogy különös szeretettel, érdeklődéssel fordulok a természetes gyógymódok, főleg a gyógynövények felé. A lelkesedés és az elhivatottság érzése az évek múlásával egyre inkább erősödött, így a magyar szakos egyetemi éveim alatt megszereztem a fitoterapeuta (gyógynövényszakértő) természetgyógyász szakvégzettséget. Roppant szerencsés embernek mondhatom magam, mert diplomamunkámban ötvözhettem a két szenvedélyemet, a nyelvészetet és a gyógynövényeket, hiszen egy 1710-es években íródott herbárium gyógynövényneveit vizsgáltam.  Eddigi életem során megadatott a lehetőség és szerezhettem tapasztalatot mind az oktatás, mind a fitoterápia területén. Lenyűgöz a gyógynövények egyedisége, szépsége, és észrevettem, hogy minden egyes növény saját rezgéssel, energiával rendelkezik, amivel természetesen a terápia kiegészül.  Fitoterapeutaként azt vallom, hogy az emberre test-lélek-szellem egységeként, azaz holisztikusan kell tekinteni. Fontosnak tartom a lelket, a másikra való odafigyelést, illetve hogy az emberek egyre tudatosabban legyenek jelen saját életükben. Ennek szellemében igyekszem segíteni azoknak, akik hozzám fordulnak tanácsért. Megtalálható vagyok Balatonfüreden, a Biotitok Gyógytéka nevű üzletemben.

Send this to friend